Névnap

Ma 2021. március 04., csütörtök,
Kázmér napja van.
Holnap Adorján és Adrián napja lesz.

Szavazások

Milyen témák érdeklik Önt a leginkább...
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Köszöntjük weblapunkon
Nyomtatás E-mail

Vásárhely környékén már jobb a helyzet

 

A november óta tartó védekezésnek és a kedvező időjárásnak köszönhetően javult a belvízhelyzet Hódmezővásárhelyen és környékén – közölte portálunkkal Tamasi József, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ágazati főmérnöke.

A hónapok óta tartó megfeszített munka a védekezésben résztvevő 20 főt fizikálisan is megviseli, de mindenki becsülettel végzi munkáját – mondta a vezető, aki hozzátette: az óriási költségek a szervezet költségvetésére is rossz hatással van. Változás, hogy egyre több helyen a gazdák is szeretnének bekapcsolódni a munkába.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Rendkívüli közgyűlést hív össze dr. Lázár János a belvízhelyzet kapcsán

2011. január 8.

A tűzoltóság, a vízgazdálkodási társulat és az önkormányzat erői összehangoltan védekeznek Szikáncson és Erzsébeten is a belvíz ellen – állapította meg dr. Lázár János a szombat reggel tartott bejáráson.

A két településrész veszélyeztetett pontjait végigjárva dr. Lázár János a szakemberekkel konzultálva kijelentette: Erzsébeten négy, a település külső részén lévő ingatlan, míg Szikáncson a belső részen található hat ház van veszélyben, a helyzet megoldására az önkormányzat, a katasztrófavédelem és a vízgazdálkodási társulat példás együttműködésben teszi dolgát: szivattyúznak, homokgátakkal védték meg a házakat, illetve csatornákat ástak a víz elvezetésére. Világosan látszik, hogy ez a két hely a környék legmélyebb pontja, ahonnan, még ha nem is lesz csapadék, akkori s napokba telik, míg a vizet eltávolítják.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

 Állami pénzből védekeznek

2011.01.04.

Csongrád megye - Idén már nem kell a gazdáknak érdekeltségi hozzájárulást fizetniük, és állami pénzből folyik a védekezés a belvíz ellen. Az önkormányzatok, társulatok, vízügyi igazgatóságok valószínűleg most dolgoznak utoljára a mostani felállásban, a kormány újra fogja osztani a feladatot és a felelősséget.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Markoló mentette meg Kövegyet a belvíztől


Kövegy - Bár nem lett volna kötelessége, segített Kövegynek a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat: markolójával árkot ásott a falu és Csanádpalota között, az összekötő út mentén, hogy le tudjon folyni a víz az útról, a kertekből, a környező földekről és egy közeli tanya körül.


Komoly gondokat okozott az elmúlt napokban a belvíz a megye legkisebb falujában, Kövegyen is: nemcsak a külterületi földek jelentős része került víz alá, de az esőzések nyomán a kertek és a községet Csanádpalotával összekötő út is. Ez utóbbi probléma megoldásában a tűzoltók próbáltak segíteni, a vizet átszivattyúzták az úttest túloldalára – ez a munka sziszifuszinak bizonyult, mivel innen nem tud hová folyni a víz. Az önkormányzat végül a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulattól kapott segítséget. Ők odaküldték  az egyik markolójukat, és a munkagép 2 nap alatt, tegnap délutánra kimélyítette az út menti árkot.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Belvíz – a székkutasi összefogás példaértékű


Hódmezővásárhely külterülete megközelíti az 50 ezer hektárt, melyből mintegy 3-5 ezer hektár az, ami belvíz által közvetlenül veszélyeztetett illetve elöntésre került, tájékoztatta portálunkat Tamasi József, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat (TIMAVGT) szakágazati főmérnöke. A vízgazdálkodási társulat működési területe mintegy 132ezer hektár, és közel 600 kilométer közcélú csatornát kezelnek. A társulat elsődleges feladata a külterületek belvíz-mentesítése illetve az ott élő gazdálkodók védelme, tudtuk meg a főmérnöktől.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Összefogással a belvíz ellen 

Több mint százan vettek részt december 7-én, délután Székkutason, a Művelődési Ház nagytermében megrendezett katasztrófavédelmi egyeztető fórumon, ahol egy Kármentő Alap létrehozásáról is döntés született. Az eseményen jelen volt Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, valamint Krám István, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hódmezővásárhelyi Polgári Védelem kirendeltség vezetője is, akik a tájékoztatás mellett a felmerült kérdésekre is válaszoltak.

A katasztrófavédelmi egyeztető fórumon megjelenteket Szél István köszöntötte, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt egyhetes belvíz elleni védekezés hétszázezer forintjába került a településnek, mely főleg az üzemanyag költségeket jelentette. Az eredmény az, hogy senkit sem kellett kiköltöztetni. 10-12 szivattyú működött éjjel és nappal helyi lakosok részvételével. Egy héttel ezelőtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat és az ATIKÖVIZIG is kivonult a gépekkel, mindenben segítik a székkutasi térséget.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Fizet a kormány a gazdák helyett

Makó - 4,6 milliárd forintot tervez a következő költségvetésben a kormány arra, hogy a gazdáktól átvállalt érdekeltségi hozzájárulást odaadja a vízgazdálkodási társulatoknak. A legfontosabb terv mégis az árkok, csatornák tisztítására szerveződő tömeges  közmunkaprogram.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail
Kiegyensúlyozhatók a szélsőséges időjárás hatásai

Egységes vízgazdálkodás szükséges

 

Meg kell változtatni a mezőgazdasági művelődési módot, hogy alkalmazkodni tudjunk a természet törvényeihez, tervezhető, kiszámítható állami szerepvállalásra van szükség a vízgazdálkodásban, így kezelhető a globális klímaváltozás az ország területén – állítja Balla Iván, a hódmezővásárhelyi székhelyű Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezetője.
Bővebben...
 

M43: első az út, aztán az árok

Maroslele - Tanuljon a hibából az autópálya-építtető: legközelebb először a vízelvezető rendszert készíttesse el – tanácsolják a Makó térségiek. Maroslele a minap majdnem megint úszott, amikor az M43-asnál az építők elzárták a csatornát. Épp a vizet az út alatt átvezető buktatóaknán dolgoztak.

Bővebben...
 

Aranyhagyma-díj és szakmai konferencia


Szombat délelőtt a két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény díjainak átadásával és a térség vízügyi helyzetéről szóló szakmai konferenciával folytatódott a XX. Makói Nemzetközi Hagymafesztivál. A programon részt vett Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára is.

Bővebben...
 

 Le fogják csapolni a makói lavórt

 Makó - Át akarja venni az állam az összes vízelvezető mű fönntartásának feladatát, a vízügyes földmunkákra állami vállalatot hoz létre, csak így lehet megoldani a belvíz és az aszály gondját – hangzott el a makói hagymafesztiválon.

A mezőgazdaságból akkor tudnak többen megélni, ha nagyobb lesz a termelés biztonsága. Ehhez az kell, hogy az aszály és a belvíz évről évre jelentkező gondja végleg megoldódjon, például Makó térségében, amely vízrajzi szempontból olyan, mint egy lavór – foglalta össze a XX. Makói Nemzetközi Hagymafesztivál belvízfórumának témáját a szervező, Mágori Józsefné. Az országgyűlési képviselő meghívására azért jött el Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, hogy a kormány nevében megismerkedjen a helyzettel.

Bővebben...
 

Belvízmentesítési és öntözési program mentheti meg Makót

Víztározó és a csatornahálózat fejlesztése segíthet a makói térség problémáinak megoldásában, legyen szó akár az esőzések utáni belvíz elvezetéséről, akár az aszályos években nélkülözhetetlen öntözésről – emelte ki a közelmúltban szakemberek közreműködésével kidolgozott vízrendezési terv lényegét Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője.

Bővebben...
 

Illés Zoltán: A termékdíjat be fogjuk hajtani


Az államnak több forrásteremtési lehetősége is van, amiből a belvizek és árvizek problémáinak kezelését hatékonyabbá tudja tenni, többek között keményen be fogják szedni a multinacionális cégekre kirótt termékdíjat, amiből éves szinten 100 milliárd forintos bevételhez juthat a tárca – mondta el Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, aki  a kormány vízügyi elképzeléseiről beszélt a „Makó és térségének vízgazdálkodási jövőképe” című szakmai konferencián.

- A konferencián a makói térséget különösen sújtó belvizek és aszályok hosszú időre visszanyúló problémáiról úgy beszélt, mintha végre látótávolságba kerültek volna a megoldások.

Bővebben...
 

Forr a vita a belvíz körül


Szeged - Évekig a gazdákkal fizettette a belvíz elleni védekezés és a megelőzés költségeit az állam, miközben maga elmulasztotta hozzátenni ehhez a saját részét. Most a falvakat fenyegető vizet épp a gazdák földjére engedik rá.

Újabb gépeket kellett küldeni tegnap Királyhegyesre, hogy a pusztában tartsák a falu felé nyomuló vizet, amely már sok helyen az útra folyik. Balla Iván, a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója szerint a talaj telített, így ez most tényleg olyan feladat, mintha valaki egy nejlonra öntött pohárnyi vizet próbálna egyensúlyozni.

A Makó térségi károkról ma délután fél kettőtől a pitvarosi művelődési házban tart fórumot Mágori Józsefné országgyűlési képviselővel közösen Czreván György, az FVM államtitkára. Ha arról is gyűjt információt, miként lehet elérni, hogy a jövőben minél kevesebb legyen a belvízkár, a térség ebből a szempontból is jó terep.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 9 / 10