Névnap

Ma 2019. január 20., vasárnap,
Fábián és Sebestyén napja van.
Holnap Ágnes napja lesz.

Szavazások

Milyen témák érdeklik Önt a leginkább...
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 23 vendég böngészi

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Köszöntjük weblapunkon

 

A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat 2012. december 28.-án

ünnepelte megalakulásának 40. évét.

                                                

 

 

 

 
PDF Nyomtatás E-mail

 

 

 
PDF Nyomtatás E-mail

Az időjárás tavaszig kedvező marad: se aszály, se belvíz

Szabó Imre - 2012.11.15. 09:38

Makó és térsége - Tavaly ilyenkor szárazsággal, egy évvel korábban
belvízzel küzdött a makói térség – ezek után szinte meglepő, hogy most
semmi gond a csapadékkal. Mi több, az időjárás az előrejelzések szerint
egészen tavaszig kedvező marad.

Az időjárásban manapság már az a rendkívüli, ha nincs semmi rendkívüli.
Tavaly ilyenkor például arról írtunk, hogy – kihasználva az utolsó
fagymentes napokat – még mindig öntöznek Maroslele és Makó-Rákos
környékén a gazdák; akkora volt a szárazság, mint száz esztendeje még
soha. Egy évvel korábban viszont ősszel-télen szinte az egész makói
vidék a belvízzel küzdött. Nemcsak a termőföldeken gyülemlett fel a
csapadék, de lakóházakat is veszélyeztetett többek között
Csanádpalotán, Kövegyen és Királyhegyesen. Ehhez képest most úgy tűnik,
ritka időket élünk: nincs gond a vízzel.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail

KÖZEL A VÍZ, MÉGIS NULLA SZÁZALÉKOS A KÁKÁSI ÖNTÖZŐRENDSZER KIHASZNÁLTSÁGA

Hiába az aszály: félnek a viszálytól


Makó - Csúcsra járatott, 100 százalékosan kihasznált öntözőrendszer is van most Makó határában – és olyan is, amelyet nem vesznek igénybe a gazdálkodók. A víz pedig annál olcsóbb, minél többen rendelik meg egy táblában. Az a kérdés, elég súlyos-e az idei aszály ahhoz, hogy összefogásra ösztönözzön.

Délvilág Napilap Bakos András - 2012.07.27. 06:25

Kisült kukoricatáblákról írt nemrég az újság, és már most látszik, ez különlegesen száraz esztendeje lett a magyar mezőgazdaságnak. A 600 kilométernyi öntöző-belvízelvezető csatornát kezelő Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulatnál nagyüzem van. A közösséghez tartozó 132 ezer hektárból 12 ezer hektár öntözhető, ennek felén szoktak vizet rendelni a gazdálkodók, ami országos viszonylatban jó, mert másutt csak egyharmadon élnek a lehetőséggel. Jellemző a hálózat kiépítettségére, hogy ha ott, ahol van öntözőcsatorna, a két oldalon lévő parti birtokosok mind berendezést vennének és a közeli 300–400 métert végig belocsolnák, még 10 ezer hektárral nőne az öntözött terület.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail
2012. május 29. kedd, 08:47

Szabó Imre - Délvilág napilap

Öntözni pedig kell!


Makó - Bár most nincs csapadékhiány, az elmúlt év szélsőséges időjárása arra hívja fel a figyelmet, hogy most sem lehet kiszámítani, milyen lesz a nyár – hívta fel a figyelmet a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván.

– Ki kellene egyensúlyozni a szélsőséges időjárásból adódó hektikus csapadékeloszlást – mondta a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván lapunknak.

A hozzájuk tartozó 11 ezer hektárnyi öntözhető területből a gazdálkodók szükség esetén mindössze 5–6 ezer hektáron szoktak élni ezzel a lehetőséggel – igaz, ez még mindig jobb arány, mint az országos 30 százalék. A társulat egyébként Makó és Hódmezővásárhely vízrajzi szempontból közös, 132 ezer hektáros térségében 600 kilométernyi állami csatornát kezel. Ezek csapadékos időben elvezetik a vizet, ha pedig szárazság van, öntözni lehet belőlük. 

 

      
           Nem minden gazdának van lehetősége arra, hogy szárazság idején öntözze földjét.
                                            Fotó: Karnok Csaba

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail
 
PDF Nyomtatás E-mail
2012. március 28. szerda, 07:55

Idén alig hullott csapadék – Makó térségében máris öntöznek

Szabó Imre - DÉLVILÁG NAPILAP

Hódmezővásárhely, Makó, Szentes - Szárazak a földek, és az előrejelzések szerint továbbra is csapadékszegény idő várható – tavaly ilyenkor meg a belvízzel küzdött a megye. Aki megteheti, már most öntözteti a földjeit.

Bővebben
 
Esőtánc helyett Nyomtatás E-mail


 "Ha az akkori temérdek víznek legalább egy része megvolna most, kisebb lenne a baj."

Szabó Imre - Délvilág napilap - 2012.01.09. 09:00

110 éve nem volt akkora a szárazság Magyarországon, mint most, és emiatt egy becslés szerint eddig egymilliárd forintos veszteséget kellett elszenvednie a hazai agrárágazatnak – efféle híreket olvas manapság az, akit érdekel a mezőgazdaság. Különösen megdöbbentő a dolog annak fényében, hogy mindenki emlékszik rá: tavaly ilyenkor még valóságos tengerben úsztak a földek, mi több, néhol a kertekbe, házakba is betört a felgyülemlett víz.

Ezt összevetve a laikusban is nyomban felvetődik: ha az akkori temérdek víznek legalább egy része megvolna most, kisebb lenne a baj. S eszébe juthat például az a terv, amiről lapunk hat évvel ezelőtt számolt be. Akkor a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat hat új víztározó felépítésén gondolkozott, a mesterséges tavak kialakítására és a meglévő csatornahálózat korszerűsítésére hat-hét milliárd forintot kellett volna költeni. Erre pont azért volna szükség – magyarázta a szakember, Balla Iván –, mert belvíz idején a csatornákon keresztül összegyűjthetik, száraz időben pedig adhatják a vizet. Nem mellékesen: ötször akkora területre, mint amennyi most öntözhető.

Bővebben...
 
A belvíz után most a szárazság a gond Nyomtatás E-mail


400–500 milliméter csapadék hiányzik a földekről, az idei öntözési szezon várhatóan nagyon korán, március–áprilisban kezdődik – mindez egy hétvégi gazdafórumon hangzott el. Pedig tavaly ilyenkor még a mindent elöntő belvíz volt a probléma.

Szabó Imre - Délvilág napilap - 2012.01.09.

Egy esztendeje másról sem szóltak a hírek szerte a megyében, mint a belvízről. A hihetetlen mennyiségű csapadék lakóházakat veszélyeztetett, éjjel-nappal dolgoztak a szivattyúk, félő volt, hogy a földeken sem terem semmi. A Magosz akkor még alakulóban lévő makói szervezetének néhány tagja országosan is példát adó összefogással még egy 3,6 kilométer hosszúságú elvezető csatornát is megépített.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail
Novemberben is öntöznek

Munkatársunktól - Délvilág napilap
2011.11.17. 12:44

Maroslele - A Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván szerint az elmúlt 100 évben nem volt példa ilyesmire: novemberben is öntöznek a makói térség földjein.

Egészen pontosan Maroslele és Igás határában kért vizet 5 gazda közel 200 hektár földre. A társulat hétfőn kezdte meg a vízszolgáltatást, várhatóan a hét végéig tart a locsolás. Nagyjából 30 milliméternyi csapadékot kell pótolni mesterségesen. Az öntözésre az őszi fokhagymának van szüksége – ennek híján nem tudna gyökeret ereszteni, elpusztulna.
Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

 

 
Nyomtatás E-mail
 
Nyomtatás E-mail
2011. október 20. csütörtök, 00:00
 
Nyomtatás E-mail

 

Sír a határ a vízért!

Promenád a vidék hírportálja

2011. október 27.

Nagy a szárazság, nagyon kellene az eső, a szélsőséges időjárás nem kedvez a mezőgazdaságnak. A Rádió 7 Napraforgó című magazinműsorában vendégünk volt Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója.

A belvíz összegyűjtése egy víztározóban nagyon hasznos lehet, hiszen megvédi földjeinket, lakóingatlanunkat. A belvíz, öntözésre viszont maximum egy alkalommal alkalmas – mondta Balla Iván, a TIMA igazgatója. Olyan hatása lehet ugyanis, amely a termőtalajt akár évekre is tönkreteheti.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Oldal 3 / 6