Névnap

Ma 2021. szeptember 27., hétfő,
Adalbert napja van.
Holnap Vencel napja lesz.

Szavazások

Milyen témák érdeklik Önt a leginkább...
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Köszöntjük weblapunkon
PDF Nyomtatás E-mail
 
PDF Nyomtatás E-mail

NEM MINDEN FÓLIÁZOTT ÖNTÖZŐCSATORNA ÖLI A VADAT

Betonlépcső az őzeknek

Amióta kész, még nem találtak elhullott vadat az apátfalvi-mezőhegyesi öntözőcsatorna fóliával bélelt szakaszán. Ez egy kísérlet helyszíne, állatoknak épített rézsűket, lépcsőket tesztelnek. Néhány éve országos botránnyal járt a bélelt árkokba csúszott, megfulladt vadak esete.

Bakos András - Délvilág napilap - 2014.04.12. 09:40

Az öntözőcsatornát azért szigetelik, hogy ne szivárogjon el a víz, ám az állatok nem tudnak fölmászni a parton. Őzek és nyulak mellett rókák, borzok, sünök vesztét is okozhatja a csúszós fólia.

2012-ben Európára szóló botrány lett egy külföldi vadász videofelvételéből, amely egy Szentes közeli öntözőrendszerbe fulladt állatokat mutatott. Az állam kára több tízmilliós volt. Az állatvédők a beruházókat, azok az itatást elmulasztó vadászokat okolták. Létrákat, kapaszkodókat eszkábáltak, hálókat feszítettek a fóliára, villanypásztorral is kísérleteztek.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail
 
PDF Nyomtatás E-mail

      

  

 

A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat vissza nem térítendő uniós támogatást nyert.

 Munkakultúra tudatos fejlesztése, illetve a Nehéz piaci körülmények versenyképesség megőrzése című képzéseket valósít meg uniós támogatással TÁMOP-2.1.3.A-12/1-2012-0419 pályázat keretén belül a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat.
A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „Munkahelyi képzések támogatása mikro- és kisvállalkozások számára a konvergencia régiókban”című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében.
A 100%-os támogatású projekt keretében 13 fő számára, két témakörben, összesen 150 órás kompetenciafejlesztő tréninget valósítunk meg.
Célunk az árbevétel-növekményünk és szakterületi fejlődésünk (marketing, értékesítési munkánk piacbevezető, márka képviseleti, piacbefolyásolási, informatikai, szervezési és folyamatmenedzsment).

A pályázat sikeressége kiemelt segítséget nyújt, a kompetenciafejlesztés hosszú távú célstruktúrájában a megfogalmazott céljaink teljesítésében, különösen a piaci versenyben.
A képzésben részt vevő munkatársak kompetenciája így illeszkedik a cég fejlődéséhez és dinamikájához.
 
PDF Nyomtatás E-mail
 
PDF Nyomtatás E-mail

BALLA IVÁN: MOST A VÍZELVEZETÉSSEL KELLENE KEZDENI AZ ÉPÍTÉST

Csatornákat vág ketté az új M43-as

Makó - Fontos belvízelvezető és öntözőrendszereket fog kettévágni az M43-as újabb szakasza. Az átvezetéseket megtervezték, de korábban nem minden valósult meg papír szerint, amiből botrány lett. A vízgazdálkodási társulat azt javasolja, a tavasszal induló nagyberuházás az átereszek megépítésével kezdődjön.

Bakos András - Délvilág napilap - 2013.02.20. 06:31

Idén tavasszal kezdik építeni az M43-as autópálya új szakaszát Makótól az országhatárig. Készül a nagyberuházás vízjogi engedélye is, ez tartalmazza, hol milyen átereszekkel, műtárgyakkal kell átvezetni azokat az árkokat, csatornákat, amelyeket keresztez az új út. Ezekre azért van szükség, mert az Alföldön minden nagyobb új út vízválasztó hegységként viselkedik. Eltorlaszolja a víz útját, lefolyástalan területeket alakít ki, kárt okozva a földek tulajdonosainak.
Az új M43-as vízjogi engedélyéhez szükség volt például arra, hogy a makói önkormányzat, mint tulajdonos, hozzájáruljon a Járandói-csatorna és az autópálya kereszteződésének megtervezéséhez. A képviselő-testület múlt szerdai ülésén Buzás Péter polgármester azzal vezette elő ezt a témát, hogy természetesen támogatja a kérést, de nincsenek illúziói: egy dolog a terv, és majd meglátják, mi valósul meg belőle.
A borúlátást egy korábbi eset indokolta. Az M43-ast a régi 43-assal összekötő útnál – bár a vízjogi létesítési engedély előírta – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. nem építtetett meg egy lefolyásgyorsító szivattyútelepet. Az indok az volt, hogy a makói ipari park vízelvezetését oldja meg a város, ne az állam pénzét költsék erre.

Az M43-as korábbi szakaszának építésekor is lefolyástalan területek keletkeztek a sztráda mellett egyes vízművek hiánya miatt.

 Archív fotó: Karnok Csaba

– Bízunk abban, hogy az építkezés az engedélynek megfelelően zajlik le – mondta érdeklődésünkre Balla Iván, a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója. – Ez az autópálya-szakasz is fontos csatornákat keresztez, valamint drénmezőt. Ezeket az átvezetéseket még időben, megnyugtató módon rendezni kell. Ezért mi arra biztatjuk a kivitelezőt, hogy a saját érdekében is először ezeket a vízműveket készítse el, mert nemcsak a földtulajdonosok járhatnak rosszul egy-egy nagyobb eső után, hanem a kivitelezés is megrekedhet. Erre az eddigi információk szerint jóval nagyobb az esély, mint a korábbi szakasznál, és ezzel a beruházó is tisztában van. A NIF e hónap elején a Figyelő kérdésére azt válaszolta, azért kerül 23,1 kilométeres sztrádaszakasz 40 milliárd forintba – a korábbi részre kilométerenként 1,1 milliárd jutott –, mert itt az altalaj építésre alkalmatlan. Annak érdekében, hogy az utat ne veszélyeztesse a belvíz, és minél tartósabb legyen, töltésalapozást kell végezni, és a „talajstabilizáló anyag" több milliárd forintba kerül. A beruházás márciusban kezdődik.

 

 

 

A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat 2012. december 28.-án

ünnepelte megalakulásának 40. évét.

                                                

 

 

 

 
PDF Nyomtatás E-mail

 

 

 
PDF Nyomtatás E-mail

Az időjárás tavaszig kedvező marad: se aszály, se belvíz

Szabó Imre - 2012.11.15. 09:38

Makó és térsége - Tavaly ilyenkor szárazsággal, egy évvel korábban
belvízzel küzdött a makói térség – ezek után szinte meglepő, hogy most
semmi gond a csapadékkal. Mi több, az időjárás az előrejelzések szerint
egészen tavaszig kedvező marad.

Az időjárásban manapság már az a rendkívüli, ha nincs semmi rendkívüli.
Tavaly ilyenkor például arról írtunk, hogy – kihasználva az utolsó
fagymentes napokat – még mindig öntöznek Maroslele és Makó-Rákos
környékén a gazdák; akkora volt a szárazság, mint száz esztendeje még
soha. Egy évvel korábban viszont ősszel-télen szinte az egész makói
vidék a belvízzel küzdött. Nemcsak a termőföldeken gyülemlett fel a
csapadék, de lakóházakat is veszélyeztetett többek között
Csanádpalotán, Kövegyen és Királyhegyesen. Ehhez képest most úgy tűnik,
ritka időket élünk: nincs gond a vízzel.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail

KÖZEL A VÍZ, MÉGIS NULLA SZÁZALÉKOS A KÁKÁSI ÖNTÖZŐRENDSZER KIHASZNÁLTSÁGA

Hiába az aszály: félnek a viszálytól


Makó - Csúcsra járatott, 100 százalékosan kihasznált öntözőrendszer is van most Makó határában – és olyan is, amelyet nem vesznek igénybe a gazdálkodók. A víz pedig annál olcsóbb, minél többen rendelik meg egy táblában. Az a kérdés, elég súlyos-e az idei aszály ahhoz, hogy összefogásra ösztönözzön.

Délvilág Napilap Bakos András - 2012.07.27. 06:25

Kisült kukoricatáblákról írt nemrég az újság, és már most látszik, ez különlegesen száraz esztendeje lett a magyar mezőgazdaságnak. A 600 kilométernyi öntöző-belvízelvezető csatornát kezelő Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulatnál nagyüzem van. A közösséghez tartozó 132 ezer hektárból 12 ezer hektár öntözhető, ennek felén szoktak vizet rendelni a gazdálkodók, ami országos viszonylatban jó, mert másutt csak egyharmadon élnek a lehetőséggel. Jellemző a hálózat kiépítettségére, hogy ha ott, ahol van öntözőcsatorna, a két oldalon lévő parti birtokosok mind berendezést vennének és a közeli 300–400 métert végig belocsolnák, még 10 ezer hektárral nőne az öntözött terület.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail
2012. május 29. kedd, 08:47

Szabó Imre - Délvilág napilap

Öntözni pedig kell!


Makó - Bár most nincs csapadékhiány, az elmúlt év szélsőséges időjárása arra hívja fel a figyelmet, hogy most sem lehet kiszámítani, milyen lesz a nyár – hívta fel a figyelmet a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván.

– Ki kellene egyensúlyozni a szélsőséges időjárásból adódó hektikus csapadékeloszlást – mondta a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván lapunknak.

A hozzájuk tartozó 11 ezer hektárnyi öntözhető területből a gazdálkodók szükség esetén mindössze 5–6 ezer hektáron szoktak élni ezzel a lehetőséggel – igaz, ez még mindig jobb arány, mint az országos 30 százalék. A társulat egyébként Makó és Hódmezővásárhely vízrajzi szempontból közös, 132 ezer hektáros térségében 600 kilométernyi állami csatornát kezel. Ezek csapadékos időben elvezetik a vizet, ha pedig szárazság van, öntözni lehet belőlük. 

 

      
           Nem minden gazdának van lehetősége arra, hogy szárazság idején öntözze földjét.
                                            Fotó: Karnok Csaba

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail
 
PDF Nyomtatás E-mail
2012. március 28. szerda, 07:55

Idén alig hullott csapadék – Makó térségében máris öntöznek

Szabó Imre - DÉLVILÁG NAPILAP

Hódmezővásárhely, Makó, Szentes - Szárazak a földek, és az előrejelzések szerint továbbra is csapadékszegény idő várható – tavaly ilyenkor meg a belvízzel küzdött a megye. Aki megteheti, már most öntözteti a földjeit.

Bővebben
 
Esőtánc helyett Nyomtatás E-mail


 "Ha az akkori temérdek víznek legalább egy része megvolna most, kisebb lenne a baj."

Szabó Imre - Délvilág napilap - 2012.01.09. 09:00

110 éve nem volt akkora a szárazság Magyarországon, mint most, és emiatt egy becslés szerint eddig egymilliárd forintos veszteséget kellett elszenvednie a hazai agrárágazatnak – efféle híreket olvas manapság az, akit érdekel a mezőgazdaság. Különösen megdöbbentő a dolog annak fényében, hogy mindenki emlékszik rá: tavaly ilyenkor még valóságos tengerben úsztak a földek, mi több, néhol a kertekbe, házakba is betört a felgyülemlett víz.

Ezt összevetve a laikusban is nyomban felvetődik: ha az akkori temérdek víznek legalább egy része megvolna most, kisebb lenne a baj. S eszébe juthat például az a terv, amiről lapunk hat évvel ezelőtt számolt be. Akkor a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat hat új víztározó felépítésén gondolkozott, a mesterséges tavak kialakítására és a meglévő csatornahálózat korszerűsítésére hat-hét milliárd forintot kellett volna költeni. Erre pont azért volna szükség – magyarázta a szakember, Balla Iván –, mert belvíz idején a csatornákon keresztül összegyűjthetik, száraz időben pedig adhatják a vizet. Nem mellékesen: ötször akkora területre, mint amennyi most öntözhető.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 7 / 11