Névnap

Ma 2021. szeptember 27., hétfő,
Adalbert napja van.
Holnap Vencel napja lesz.

Szavazások

Milyen témák érdeklik Önt a leginkább...
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Köszöntjük weblapunkon
A belvíz után most a szárazság a gond Nyomtatás E-mail


400–500 milliméter csapadék hiányzik a földekről, az idei öntözési szezon várhatóan nagyon korán, március–áprilisban kezdődik – mindez egy hétvégi gazdafórumon hangzott el. Pedig tavaly ilyenkor még a mindent elöntő belvíz volt a probléma.

Szabó Imre - Délvilág napilap - 2012.01.09.

Egy esztendeje másról sem szóltak a hírek szerte a megyében, mint a belvízről. A hihetetlen mennyiségű csapadék lakóházakat veszélyeztetett, éjjel-nappal dolgoztak a szivattyúk, félő volt, hogy a földeken sem terem semmi. A Magosz akkor még alakulóban lévő makói szervezetének néhány tagja országosan is példát adó összefogással még egy 3,6 kilométer hosszúságú elvezető csatornát is megépített.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail
Novemberben is öntöznek

Munkatársunktól - Délvilág napilap
2011.11.17. 12:44

Maroslele - A Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván szerint az elmúlt 100 évben nem volt példa ilyesmire: novemberben is öntöznek a makói térség földjein.

Egészen pontosan Maroslele és Igás határában kért vizet 5 gazda közel 200 hektár földre. A társulat hétfőn kezdte meg a vízszolgáltatást, várhatóan a hét végéig tart a locsolás. Nagyjából 30 milliméternyi csapadékot kell pótolni mesterségesen. Az öntözésre az őszi fokhagymának van szüksége – ennek híján nem tudna gyökeret ereszteni, elpusztulna.
Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

 

 
Nyomtatás E-mail
 
Nyomtatás E-mail
2011. október 20. csütörtök, 00:00
 
Nyomtatás E-mail

 

Sír a határ a vízért!

Promenád a vidék hírportálja

2011. október 27.

Nagy a szárazság, nagyon kellene az eső, a szélsőséges időjárás nem kedvez a mezőgazdaságnak. A Rádió 7 Napraforgó című magazinműsorában vendégünk volt Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója.

A belvíz összegyűjtése egy víztározóban nagyon hasznos lehet, hiszen megvédi földjeinket, lakóingatlanunkat. A belvíz, öntözésre viszont maximum egy alkalommal alkalmas – mondta Balla Iván, a TIMA igazgatója. Olyan hatása lehet ugyanis, amely a termőtalajt akár évekre is tönkreteheti.

Bővebben...
 
Hagymafesztivál Makón 2011. szeptember 10-11. PDF Nyomtatás
2011. szeptember 13. kedd, 12:49

Hagymafesztivál Makón 2011. szeptember 10-11.


Hétvégén rendezték meg a XXI. Makói Nemzetközi Hagymafesztivált, dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter fővédnökségével.
A rendezvény keretében Mezőgazdasági Szakmai Konferencián több értékes előadás hangzott el, a Miniszter Úr nyitó előadásában, „A kertészeti kultúra, mint kitörési pont, s egyben munkahelyteremtő lehetőség” címmel tartott ismertetőt.
Az előadást követőekben Balla Iván a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója „Termésbiztonság, versenyképesség, a vízgazdálkodás lehetősége és fontossága” című előadásában a közmunka program térségi eredményeiről, a több mint 400 fő közfoglalkoztatott munkája kapcsán jelentősen megnőtt belvízi biztonságról szólt, a klímaváltozás okozta szélsőségek kezelésének helyi, állami és szakmai lehetőségeiről tájékoztatott.
Az előadásokat követően a térség országgyűlési képviselője – Mágori Józsefné - kíséretében a Miniszter Úr meglátogatta a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat kiállítási helyszínét, ahol a Képviselő Asszony elismerésével méltatta a Társulat térségben kifejtett szakmai munkáját.
A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat mezőgazdaságot is segítő munkája elismeréseképpen, a zsűri ítélete alapján „Fesztivál vándordíj” elismerésben részesült.

      

 

   
 


 

 

 
Királyhegyes nem felejti a két csapást PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Webmester   
2011. szeptember 02. péntek, 10:42

Királyhegyes nem felejti a két csapást

Bakos András - Délvilág napilap - 2011.09.01. 07:03

 

Királyhegyes - Tavaly nyáron jég tarolta, aztán belvíz mosta el a termést Királyhegyes környékén, ahol a védekezés legtöbb nehézsége, akadálya megmutatkozott. Most viszonylag jó a termés. Szeptemberben jelenik meg olyan pályázat, amelyből csatornák, szivattyúk rendbetételére lehet állami pénzt nyerni.

1800 hektáron szinte mindent elpusztított tavaly júniusban a jégverés Királyhegyes mellett. A talaj később az egymást követő esőzések után annyira telítődött, hogy a települést kerítő vékony, természetes vízfolyás – amelyet békeidőben át lehet lépni – 60–80 méter szélesen állt, és áradt, mint egy folyó, s a víz ellepte a portákat. Úgy látszott, hogy a település igazi „állatorvosi ló", az összes nehézség előjött, ami csak akadályozhatja a védekezést. Miközben a házakba befolyó víz ellen küzdöttek, meg kellett volna nyitni egy zsilipet, de ez azért volt körülményes művelet, mert egy gazda földjén volt. Ez másutt is elő szokott fordulni. Jellemző volt, hogy olyan területek is be voltak művelve, amelyeket gyakran elvesz a víz. Az itteni elvezetőrendszer kapacitása sem volt elég nagy, mert az évek alatt a gazdák hiába fizették az érdekeltségi hozzájárulást, és a társulat is hiába pályázott, az állam nem tette oda a csatornák tisztításához szükséges, harmadik harmadnyi hozzájárulást. Mivel már a házakat fenyegette a nedvesség, hiába, hogy a gazdák fizettek: természetesen a földeken kellett tartani az árt, Balla Iván társulati igazgató szerint úgy, mint amikor valaki egy leterített nejlonszatyron próbál egyensúlyozni egy pohárnyi vizet.
Módosítás dátuma: 2011. szeptember 02. péntek, 10:56
Bővebben...
 
"Tájékoztató a belvízhelyzet alakulásáról, a belvíz elleni védekezésről és a megtett intézkedésről." PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. július 15. péntek, 06:47
 
 
"Tájékoztató a belvízhelyzet alakulásáról, a belvíz elleni védekezésről és a megtett intézkedésről."
 
 
Módosítás dátuma: 2011. július 15. péntek, 07:02
Bővebben...
 
A TIMA 260 főt foglalkoztat jelenleg Nyomtatás E-mail

A TIMA 260 főt foglalkoztat jelenleg

Nagyon jó kezdeményezés volt, hogy azokat a közfeladatokat, amelyek a vízgazdálkodáshoz kapcsolódnak, és elsősorban egy-egy önkormányzat külterületét érintik, közcélú foglalkoztatottak végezzék – értékelte Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója azt a változást, hogy a társulatoknak ez évtől lehetősége nyílt közfoglalkoztatásra.


Nagy a forráshiány a külterületi infrastruktúra működtetésére, de a helyi feladatokra alkalmasak lehetnek a helyi dolgozni tudó emberek. Elindult az a program, melynek révén 90 százalékos támogatással tudják őket foglalkoztatni. Balla Iván elmondta, jónak találták ezt a lehetőséget arra, hogy az elhanyagolt állapotban lévő mind állami, mind önkormányzati csatornákat helyre tegyék. Ezért átlagosan 200 főt tudnak e célra  foglalkoztatni idén, jelenleg 260 főnél tartanak. Látványos lesz a megújulás – tette hozzá.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás
2011. június 08. szerda, 13:06
M E G H Í V Ó

A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási társulat tagjainak a társulat küldöttválasztó fórumaira

A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat a 2010. évi XC. és a 2011. évi XXII. törvénnyel módosított 2009.évi CXLIV. törvény és az érvényes „Alapszabály” rendelkezései alapján területi egységeiben küldöttválasztó fórumot tart.

A küldöttválasztó fórumok napirendje: a területi egységek küldötteinek megválasztása

Módosítás dátuma: 2011. június 08. szerda, 13:15
Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail
Irány a csatorna!

Korom András - Délvilág napilap
2011.06.20. 08:10

Hódmezővásárhely - Több mint kétszáz közmunkást alkalmaz az idén napi 8 órában a vásárhelyi székhelyű Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat, hogy segítségükkel rendbe tegyék az önkormányzati csatornákat 19 településen.

A megye legnagyobb közmunkáltatójává vált a vásárhelyi székhelyű Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat (TIMA VGT), köszönhetően annak, hogy sikerrel pályáztak közmunkások alkalmazására.
Bővebben...
 
Üdvözlöm Önt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat honlapján!
A kor amelyben a Tisza és mellékfolyóinak átfogó szabályozása megkezdődött, az alföldi magyarság gazdasági és szellemi felemelését tűzte ki céljául. Valóban a Tisza szabályozás megnyitotta az utat az országrész gazdasági fejlődése előtt.

E fejlődés történelmében kiemelkedő elődünknek tudhatjuk Gróf Széchenyi Istvánt, és az Ő közremőködésével megalapított Tiszavölgyi Társulatot.  A Tisza- Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat 1972. december 28-án alakult meg a térség vízgazdálkodásában érdekeltek társulásával. Mőködése az alábbi városok, és községek területére terjed ki: Hódmezővásárhely, Székutas, Óföldeák, Makó, Magyarcsanád, Nagyér, Pitvaros, Csanádalberti, SzegedTápé, Mártély, Földeák, Maroslele, Apátfalva, Csanádpalota, Nagylak, Ambrózfalva és Algyő.
 
Társulatunkról Nyomtatás
Vízgazdálkodási létesítmények üzemeltetése, fenntartása, építése

A Dél-Alföld Tisza és Maros folyók által ölelt területét egyszerre jellemzi a vízhiány, az aszály és a túl sok víz okozta belvízkár.

Elődeink e területek akkori gazdálkodói 150 évvel ezelőtt felismerték, hogy egymással összefogva kell e kettős veszély ellen tenni.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 8 / 11