Öntözésről

Dugig vannak a csatornák

Csongrád megye - Nem boldogultak a hatalmas vízzel a megyei csatornák. Rendkívüli mennyiségű csapadék hullott – de a védművek állapota sem kielégítő. Az önkormányzatoknak nincs pénzük a karbantartásra.

Júniusi európai monszun – így nevezik a szakemberek a nyár eleji csapadékos időjárást. Ha a csatornák tökéletes állapotban lennének, akkor sem bírnák a lehullott mennyiséget – de közel sem beszélhetünk tökéletes állapotról. Több kezelőhöz tartoznak: a főműveket az Atikövizig tartja karban, a külterületieket a vízgazdálkodási társulatok, a belterületieket az önkormányzatok.

– Nem lehet dicsekedni a csatornák állapotával: sok helyen nincs megfelelő takarítás. A legrosszabb állapotban az önkormányzatiak vannak: se pénz, se szakember a karbantartásukra – sommázza Tamasi József, a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat főmérnöke, megemlítve: segítene, ha például a lakosság nem öntené szemetét a csatornába. Nagyjából 600 kilométernyi csatornával borított területükön Vásárhely és Makó térségében a legrosszabb jelenleg a belvízhelyzet – a mezőgazdasági területeken.

– November óta több mint 400 milliméter csapadék hullott – tájékoztat Kádár Mihály, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat igazgatója. 22 önkormányzat és 687 kilométer csatorna található közel 130 ezer hektáros területükön, Algyőtől Zákányszékig, Tiszaszigettől Kiszomborig. Emlékeztet: 1999 óta ötödször van rendkívüli helyzet a Homokhátságon.


     Nincs pénz a megyei védművek karbantartására – javul a belvízhelyzet.

                                                           Fotó:

 

– 70 millió forintos bevételünk van évente a tagok befizetéséből – háromszor ennyi kellene a feladatainkra. Jó néhány egykori szikes tó területét művelés alá vették a gazdák, némelyikbe még barackost is telepítettek. Aztán nem értik, miért önti el a víz a területet – fogalmaz az igazgató.

Az engedély alapján a csatornáknak másodpercenként egy köbméter vízzel kell boldogulniuk. A gyakorlatban ennek felével sem birkóznak meg. – A gazdákkal sok esetben remek az együttműködés, de van, aki betemeti a csatornát, mondjuk bejárót csinál a helyén – meséli az igazgató –, s ha egy 40 kilométeres szakaszon csak 3-an ugyanígy tesznek, veszélyeztethetnek 3 települést és nagyjából 100 gazdát.

Csupán pályázati lehetőségekből jut pénz a csatornákra a településeken. Domaszék például nemrég nyert 80 millió forintot – 3 utcára. – Az önkormányzatok és a társaságok őrlődnek a földtulajdonosok meg a pénztelenség között – mondja Kispéter Géza polgármester. Nem könnyű meggyőzni például egy földtulajdonost: területe nagyon kellene egy csatornához. Domaszéken a belvíz okozta belterületi problémák rendeződtek – a helyreállítás persze ezután kezdődik. Többmilliósra becsülik a kárt. Külterületen a főgyűjtőkben nem csökkent a víz, ezek közelében is élnek emberek – 12 szivattyú és 4 árokásó gép még mindig dolgozik. Csak utóbbiak napidíja 2-300 ezer forint.

Kedd éjjel 60–80-an ásták a vízelvezetőket Zsombón. Egy-két héten belül árokrendszert alakítanak ki azokban az utcákban, ahol ez még hiányzik – adott helyzetképet Gyuris Zsolt polgármester, hozzátéve: javul a belvízhelyzet. Bordányban sincs már veszélyben lakóház, melléképület. A védekezés miatt felbontották a Dudás utcát. Újratervezik: nem építik vissza az átereszeket, így a jövőben nem önti el a víz Bordányt – hallottuk Balogh Ferenc polgármestertől.

Aszályra belvíz

Több millió köbméter vizet lehetne tárolni a Homokhátságon – a vízügyi szakemberek figyelmeztetnek: a térség vízgazdálkodásának rendezése kiemelt program. – Milyen jól jött volna a tavalyi aszályban ennek a víznek a töredéke is – említette Tamasi József. Területükön 8 nagy tározó kellene – Kádár Mihály szerint Szeged térségében is legalább ennyire volna szükség.

 

Délvilág, 2010. június 7.

R. Tóth GáborPDF Nyomtatás E-mail

NEM MINDEN FÓLIÁZOTT ÖNTÖZŐCSATORNA ÖLI A VADAT

Betonlépcső az őzeknek

Amióta kész, még nem találtak elhullott vadat az apátfalvi-mezőhegyesi öntözőcsatorna fóliával bélelt szakaszán. Ez egy kísérlet helyszíne, állatoknak épített rézsűket, lépcsőket tesztelnek. Néhány éve országos botránnyal járt a bélelt árkokba csúszott, megfulladt vadak esete.

Bakos András - Délvilág napilap - 2014.04.12. 09:40

Az öntözőcsatornát azért szigetelik, hogy ne szivárogjon el a víz, ám az állatok nem tudnak fölmászni a parton. Őzek és nyulak mellett rókák, borzok, sünök vesztét is okozhatja a csúszós fólia.

2012-ben Európára szóló botrány lett egy külföldi vadász videofelvételéből, amely egy Szentes közeli öntözőrendszerbe fulladt állatokat mutatott. Az állam kára több tízmilliós volt. Az állatvédők a beruházókat, azok az itatást elmulasztó vadászokat okolták. Létrákat, kapaszkodókat eszkábáltak, hálókat feszítettek a fóliára, villanypásztorral is kísérleteztek.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail

KÖZEL A VÍZ, MÉGIS NULLA SZÁZALÉKOS A KÁKÁSI ÖNTÖZŐRENDSZER KIHASZNÁLTSÁGA

Hiába az aszály: félnek a viszálytól


Makó - Csúcsra járatott, 100 százalékosan kihasznált öntözőrendszer is van most Makó határában – és olyan is, amelyet nem vesznek igénybe a gazdálkodók. A víz pedig annál olcsóbb, minél többen rendelik meg egy táblában. Az a kérdés, elég súlyos-e az idei aszály ahhoz, hogy összefogásra ösztönözzön.

Délvilág Napilap Bakos András - 2012.07.27. 06:25

Kisült kukoricatáblákról írt nemrég az újság, és már most látszik, ez különlegesen száraz esztendeje lett a magyar mezőgazdaságnak. A 600 kilométernyi öntöző-belvízelvezető csatornát kezelő Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulatnál nagyüzem van. A közösséghez tartozó 132 ezer hektárból 12 ezer hektár öntözhető, ennek felén szoktak vizet rendelni a gazdálkodók, ami országos viszonylatban jó, mert másutt csak egyharmadon élnek a lehetőséggel. Jellemző a hálózat kiépítettségére, hogy ha ott, ahol van öntözőcsatorna, a két oldalon lévő parti birtokosok mind berendezést vennének és a közeli 300–400 métert végig belocsolnák, még 10 ezer hektárral nőne az öntözött terület.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail
2012. március 28. szerda, 07:55

Idén alig hullott csapadék – Makó térségében máris öntöznek

Szabó Imre - DÉLVILÁG NAPILAP

Hódmezővásárhely, Makó, Szentes - Szárazak a földek, és az előrejelzések szerint továbbra is csapadékszegény idő várható – tavaly ilyenkor meg a belvízzel küzdött a megye. Aki megteheti, már most öntözteti a földjeit.

Bővebben
 
Nyomtatás E-mail
Novemberben is öntöznek

Munkatársunktól - Délvilág napilap
2011.11.17. 12:44

Maroslele - A Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván szerint az elmúlt 100 évben nem volt példa ilyesmire: novemberben is öntöznek a makói térség földjein.

Egészen pontosan Maroslele és Igás határában kért vizet 5 gazda közel 200 hektár földre. A társulat hétfőn kezdte meg a vízszolgáltatást, várhatóan a hét végéig tart a locsolás. Nagyjából 30 milliméternyi csapadékot kell pótolni mesterségesen. Az öntözésre az őszi fokhagymának van szüksége – ennek híján nem tudna gyökeret ereszteni, elpusztulna.
Bővebben...
 
Víztakarékos öntözést fejlesztenek Nyomtatás

Hódmezővásárhely - Víztakarékos, az eddiginél nagyobb területet elérő öntözőcsatorna-hálózatot kíván létrehozni a Makó és Vásárhely térségében működő Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat, amely több mint 300 millió forintot nyert erre a célra.

Több nyertes pályázatnak köszönhetően 326 millió forintos fejlesztést indított a 132 ezer hektár működési területtel rendelkező, vásárhelyi központú Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat, amely az Új Magyarország vidékfejlesztési tervben is pályázik öntözőcsatorna-hálózat fejlesztésére.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Oldal 1 / 2