Királyhegyes nem felejti a két csapást PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Webmester   
2011. szeptember 02. péntek, 10:42

Királyhegyes nem felejti a két csapást

Bakos András - Délvilág napilap - 2011.09.01. 07:03

 

Királyhegyes - Tavaly nyáron jég tarolta, aztán belvíz mosta el a termést Királyhegyes környékén, ahol a védekezés legtöbb nehézsége, akadálya megmutatkozott. Most viszonylag jó a termés. Szeptemberben jelenik meg olyan pályázat, amelyből csatornák, szivattyúk rendbetételére lehet állami pénzt nyerni.

1800 hektáron szinte mindent elpusztított tavaly júniusban a jégverés Királyhegyes mellett. A talaj később az egymást követő esőzések után annyira telítődött, hogy a települést kerítő vékony, természetes vízfolyás – amelyet békeidőben át lehet lépni – 60–80 méter szélesen állt, és áradt, mint egy folyó, s a víz ellepte a portákat. Úgy látszott, hogy a település igazi „állatorvosi ló", az összes nehézség előjött, ami csak akadályozhatja a védekezést. Miközben a házakba befolyó víz ellen küzdöttek, meg kellett volna nyitni egy zsilipet, de ez azért volt körülményes művelet, mert egy gazda földjén volt. Ez másutt is elő szokott fordulni. Jellemző volt, hogy olyan területek is be voltak művelve, amelyeket gyakran elvesz a víz. Az itteni elvezetőrendszer kapacitása sem volt elég nagy, mert az évek alatt a gazdák hiába fizették az érdekeltségi hozzájárulást, és a társulat is hiába pályázott, az állam nem tette oda a csatornák tisztításához szükséges, harmadik harmadnyi hozzájárulást. Mivel már a házakat fenyegette a nedvesség, hiába, hogy a gazdák fizettek: természetesen a földeken kellett tartani az árt, Balla Iván társulati igazgató szerint úgy, mint amikor valaki egy leterített nejlonszatyron próbál egyensúlyozni egy pohárnyi vizet.

Mágori Józsefné országgyűlési képviselő kezdeményezésére tavaly szeptemberben, a makói hagymafesztivál fórumán tárgyalták meg az érintettek, hogyan lehetne megelőzni, hogy ilyen helyzet még egyszer kialakuljon. Illés Zoltán, a környezetügyért felelős államtitkár akkor arról beszélt, a kormány átalakítja a belvíz elleni védekezést, az egész vízügyi szervezetet.


Azóta eltörölték a gazdák érdekeltségi hozzájárulását, és születtek olyan jogszabályok, amelyek megkönnyítik a védekezést. A legfontosabb változás: az állam tényleg átvállalta a belvízelvezetést és öntözést szolgáló beruházások saját erejét a társulatoktól. A szakma most szeptember 15-ére vár: akkor derül ki, mennyi pénzre, milyen feltételekkel lehet pályázni a védekezés erejét növelő beruházásokra: vízrendezésre, öntözőrendszer rekonstrukciójára, meliorációra. A Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulattól tudjuk, hogy készülnek, több felújítási tervüket is engedélyeztették, hogy ha lehet, minél előbb megvalósuljon. Készült terv Székkutas, Tápé, Makó térségére – és Királyhegyesre is. A társulat intézőbizottsága fogja eldönteni 15-e után a lehetőségek függvényében, hogy a tervekből mi valósul meg.

A királyhegyesiek számára a tavalyi év legfőbb tapasztalata, hogy túl lehet élni a legnagyobb csapást is. Tavaly a jégvert fokhagymát sok helyen a belvíz alól szedték fel – most Horváth Lajos polgármester arról számolt be, hogy a fűszernövényből jó közepes termés volt, a búza jól sikerült, a kukorica pedig szépen díszlik, csak ez a nagy hőség nem tesz jót neki. A polgármester azt tapasztalja, hogy a gazdák tanultak a történtekből, és lehetőségeikhez mérten ügyelnek arra, hogy még egyszer ne forduljon elő a tavalyihoz hasonló helyzet. Több figyelmet szentelnek például a talajlazításra. Aki tehette, most öntözött.
Módosítás dátuma: 2011. szeptember 02. péntek, 10:56