Nyomtatás E-mail

 

Sír a határ a vízért!

Promenád a vidék hírportálja

2011. október 27.

Nagy a szárazság, nagyon kellene az eső, a szélsőséges időjárás nem kedvez a mezőgazdaságnak. A Rádió 7 Napraforgó című magazinműsorában vendégünk volt Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója.

A belvíz összegyűjtése egy víztározóban nagyon hasznos lehet, hiszen megvédi földjeinket, lakóingatlanunkat. A belvíz, öntözésre viszont maximum egy alkalommal alkalmas – mondta Balla Iván, a TIMA igazgatója. Olyan hatása lehet ugyanis, amely a termőtalajt akár évekre is tönkreteheti.A víztározókat nem egy hatalmas betonmedencének kell elképzelni, inkább hasonlít egy tóra. Nagyon meg kell nézni, hogy mely terület alkalmas tározó kialakítására. A szakember példaként hozta a kiskőrei esetet, ott ugyanis a víztároló melletti terület teljesen elmocsarasodott.

A klímaváltozás érzékelhető itthon is. Nagyon szélsőséges az időjárás, vagy nagy a szárazság, vagy egyszerre sok eső esik. Balla Iván szerint a tél száraznak mondható, mert egyenlőtlen a csapadék eloszlása – erre pedig mindenkinek fel kell készülnie.

A TIMA is foglalkoztat közmunkásokat, januárban 200 főt vettek fel a Start munkaprogram keretében pedig további 288 főt. Jelenleg 450-500 fő körül van a foglalkoztatottak száma. Az igazgató szerint 10 évre elegendő munkájuk van, amelyet el kell elvégezniük. A csatornák tisztítása mellett a növényzetet is gondozzák. A kivágott nád például alkalmas fűtésre is.

Kodácz Csengele