A belvíz után most a szárazság a gond Nyomtatás E-mail


400–500 milliméter csapadék hiányzik a földekről, az idei öntözési szezon várhatóan nagyon korán, március–áprilisban kezdődik – mindez egy hétvégi gazdafórumon hangzott el. Pedig tavaly ilyenkor még a mindent elöntő belvíz volt a probléma.

Szabó Imre - Délvilág napilap - 2012.01.09.

Egy esztendeje másról sem szóltak a hírek szerte a megyében, mint a belvízről. A hihetetlen mennyiségű csapadék lakóházakat veszélyeztetett, éjjel-nappal dolgoztak a szivattyúk, félő volt, hogy a földeken sem terem semmi. A Magosz akkor még alakulóban lévő makói szervezetének néhány tagja országosan is példát adó összefogással még egy 3,6 kilométer hosszúságú elvezető csatornát is megépített.


Állami feladat
Mint megírtuk, a gazdáknak a múlt év óta nem kell társulati hozzájárulást fizetniük, mert a vízgazdálkodás állami feladat lett – a Tisza-Marosszögi VGT tavaly meg is kapta központi forrásból az így kiesett bevételt. Az azonban egyelőre kérdéses, miként lesz ez idén. Még nem tudni, a vidékfejlesztési vagy a belügyi tárcához kerül a vízgazdálkodás, csak annyi biztos: a vidékfejlesztési költségvetésében erre a célra nincs pénz elkülönítve.

Ehhez képest a makói Gazdakör hétvégi fórumán az volt a téma: évszázada nem volt olyan kevés eső, mint most. Az elnök, Jancsik János például elmondta lapunknak: szerencsésnek érzi magát, hogy ezúttal a szokásosnál később tudta csak elvetni az őszi búzát, mert így a magok még időben kaptak az utóbbi hetek szerény csapadékából – mások azonban korántsem jártak ilyen jól. Legalább 400–500 milliméternyi eső hiányzik, ráadásul hótakaró sincs, ami az őszi vízkészletet megfogná.

Mindez Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat elnöke szerint nem csoda: ősi bölcsesség, hogy a vízben bővelkedő időszakokat aszályosak követik. A társulat mindenesetre Makó és Hódmezővásárhely közös térségében összesen 6000 hektáron tud szükség esetén csapadékpótlást biztosítani. Ez most az időjárási körülmények miatt persze lehetetlen, de megírtuk: még tavaly novemberben is öntöztek egyes területeken, amire szintén nem volt példa emberemlékezet óta. Az idei öntözési szezon Balla Iván várakozásai szerint nagyon korán, akár március–áprilisban is indulhat.