Le fogják csapolni a makói lavórt

 Makó - Át akarja venni az állam az összes vízelvezető mű fönntartásának feladatát, a vízügyes földmunkákra állami vállalatot hoz létre, csak így lehet megoldani a belvíz és az aszály gondját – hangzott el a makói hagymafesztiválon.

A mezőgazdaságból akkor tudnak többen megélni, ha nagyobb lesz a termelés biztonsága. Ehhez az kell, hogy az aszály és a belvíz évről évre jelentkező gondja végleg megoldódjon, például Makó térségében, amely vízrajzi szempontból olyan, mint egy lavór – foglalta össze a XX. Makói Nemzetközi Hagymafesztivál belvízfórumának témáját a szervező, Mágori Józsefné. Az országgyűlési képviselő meghívására azért jött el Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, hogy a kormány nevében megismerkedjen a helyzettel.

 

A makói és környékbeli hozzászólók a részletes ismertetés mellett megoldási javaslatokkal jöttek – Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója egy írásos anyagot adott az államtitkárnak. A probléma az elmúlt kétszáz évben nem sokat változott: Makó környéke, a maga 79–85 méteres tengerszint feletti magasságával a környék legalacsonyabban fekvő része, a világosi hegyek lábától, Békés megye felől is erre folyik le a víz, és a meglévő rendszer ezt nem képes rendesen levezetni. Egyrészt mert a hagyományosan vízjárta, és ezért a nedvességet visszatartó területeket is művelésbe fogták a kárpótlás után. Másrészt mert a csatornák gazdáinak – főként az önkormányzatoknak, de mellettük a társulatnak és a vízügyi igazgatóságnak – nem volt elég pénzük a rendszer karbantartására, működtetésére. Már az épülő autópálya is vízelválasztó gátként működik, hanyagságból és beruházói figyelmetlenségből.

 

Válaszában Illés leszögezte: valóban nem önkormányzati, hanem állami feladat meghatározni a vízjárta területeket, és megmondani a gazdáiknak: ezen márpedig nem szabad termelni. Szintén állami feladat a tározók építése, az ehhez szükséges terület megvétele – a társulat terve szerint minden térségi település mellett épülne egy ilyen. Az államtitkár szerint egységes vízügyi szervezetet kell létrehozni, embereket kell fölvenni, és állami tulajdonban lévő céget kell létrehozni a munkák elvégzésére, elejét véve annak, hogy a beruházások magánérdekeket szolgáljanak. Minderre, és például a makói belvízmentesítő mintaprojekt támogatására a tárcának lesz pénze: az újból szigorúan beszedett termékdíjakból 85 milliárdos bevételt terveznek.

Aranyhagyma, kampány

Fekete János vállalkozó kapta idén az Aranyhagyma díjat, és Aranyhagyma Emlékplakettel tüntették ki a fesztivál két ötletgazdáját, Mágori Józsefné Rózsikát, a Juhász Gyula szakközépiskola korábbi igazgatóját és Mihály Zoltán korábbi országgyűlési képviselőt. A fesztivál szakmai megnyitására fölkért Illés Zoltán államtitkár bejelentette, hogy a kormány tervezi a jégeső-előrejelző és -megelőző rendszer visszaállítását. Némi kampánymunka is zajlott: az államtitkár, Buzás Péter polgármesterhez fordulva beszédében kitért arra is, hogy olykor eljön az ember életében olyan időszak, amikor megköszönik addigi munkáját, és valaki más folytatja helyette. A megjegyzésre Buzás a konferencia végén reagált, mondván, arra kéri a makóiakat, hogy gondolják át, ezen a téren tényleg szükséges-e a változás.