Aranyhagyma-díj és szakmai konferencia


Szombat délelőtt a két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény díjainak átadásával és a térség vízügyi helyzetéről szóló szakmai konferenciával folytatódott a XX. Makói Nemzetközi Hagymafesztivál. A programon részt vett Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára is.


A vendégeket Buzás Péter makói polgármester, a Hagymáért Alapítvány kuratóriumának elnöke  köszöntötte, aki elmondta, hogy az idei esztendő sok rosszat hozott a hagymatermesztőknek, ezért is lett visszafogottabb az idei fesztivál az előző évben megszokottaknál. „A makói hagyma tette ismertté ezt a térséget az országban és egész Európában, így minden itt élő bízik abban, hogy sikerülni fog újra visszaadni hírnevét és értékét a hagymával való foglalkozásnak” – fogalmazott.

A kormány támogatja a termelőket

Illés Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szélsőséges időjárási viszonyok az egész világon komoly problémákat okoznak, és csak azok a térségek maradnak és erősödnek meg, amelyek lakói képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány határozottan fel fog lépni a természeti csapások megelőzése érdekében, legyen szó akár árvízi vagy belvízi védekezésről, akár aszályos időszakok átvészeléséről. „E célokra forrásokat kell teremtenünk, mert az ország számára minden pénzt megér, ha a termelők és a megművelhető földek megmaradnak és a ráfordított munka helyben termel értéket” – fogalmazott Illés Zoltán.

A konferencia előtt átadták a fesztivál díjait is, melyek közül kiemelendő Fekete János őstermelő teljesítménye, aki nemcsak a Hagymafesztivál vándorserlegét, de a növénytermesztés kultúrájának fejlesztéséért és mintaszerű gazdálkodásáért az idei Aranyhagyma-díjat is kiérdemelte.
A jubileumi év apropóján két Aranyhagyma-emlékplakettet is átadtak a fesztivál 20 évvel ezelőtti megálmodóinak: Mágori Józsefné Rózsikának (nem azonos a térség országgyűlési képviselőjével!), a Juhász Gyula Szakközépiskola hajdani igazgatójának és Mihály Zoltán volt országgyűlési képviselőnek.

Együttgondolkodás a térség vízgazdálkodásáról

A szombati napon került sor a hagymatermesztés jövőjéről szóló szakmai konferenciára, melynek központi témáját idén a térséget sújtó belvíz- és jégkárok okozta problémák, valamint a terület országgyűlési képviselője, Mágori Józsefné által a Maroson létesítendő víztározó érdekében benyújtott parlamenti javaslat adta.

A Hagymafesztiválhoz kapcsolódóan mezőgazdasági kiállítást, testvérvárosi gasztronómiai bemutatót, hagymához kapcsolódó versenyeket, illetve szórakoztató koncerteket szerveztek. A program vasárnap fogathajtással, teniszversennyel és lovasbemutatóval folytatódik.