Belvízmentesítési és öntözési program mentheti meg Makót

Víztározó és a csatornahálózat fejlesztése segíthet a makói térség problémáinak megoldásában, legyen szó akár az esőzések utáni belvíz elvezetéséről, akár az aszályos években nélkülözhetetlen öntözésről – emelte ki a közelmúltban szakemberek közreműködésével kidolgozott vízrendezési terv lényegét Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője.


- Mi indította a közelmúltban a Maroson építendő víztározó létesítéséről szóló törvényjavaslatot benyújtására?

- Én már negyven éve a mezőgazdaságból élek, így saját tapasztalataimból ismerem az egyre romló körülményeket és a termelési feltételek fokozatos ellehetetlenülését. Most országgyűlési képviselőként végre lehetőségem nyílt rá, hogy hatékony változást indíthassak el a térségben.
Makón nagy gondot okoz a termelőknek a bőséges csapadék és az aszályos időszakok állandó váltakozása – a természeti csapások miatt alig vagy egyáltalán nem tudnak megélni a munkájukból. Emiatt most a Maros északi és déli partján egyszerre szeretnénk egy komplett belvízmentesítési és öntözési programot megvalósítani, és emellett egy nagy víztározó építését is tervezzük, amely később turisztikai célokra (horgászat, csónakázás, kemping) is hasznosítható lesz. Ehhez a – remélhetőleg mintaprojektként kezelt – elképzeléshez kormányzati támogatást is kapunk, mivel a terv illeszkedik a kormány vízrendezési elképzeléseihez.

- Várhatóan mikor kerül sor ennek megvalósulására?

- A projekt jelenleg a tervezés szakaszában van, a mostani vízügyi konferenciát is ennek kapcsán rendeztük meg, ahol a szakemberek mellett a térség polgármesterei is felszólalhatnak, elmondhatják javaslataikat, ötleteiket. A munkálatok ténylegesen akkor indulhatnak el, ha a minisztérium is bekapcsolódik a folyamatba a terveztetési feladatoktól kezdve. Remélem, hogy a parlamenti ciklus végéig be tudjuk fejezni ezt a nagyszabású programot.

- Mik azok a fő vízügyi problémák, amiket a konferencia is érint?

- Makó térségét úgy kell elképzelni, mint egy nagy lavórt, ahová a Világos körüli hegyektől kezdve Békés megyéig óriási vízmennyiség folyik be, de kifelé sajnos, csak két – a beérkező víz arányához képest igen kicsi – csatornán keresztül tud távozni. Ettől szenved ez a térség 40-50 éve, ezen segíthet az általunk javasolt komplex program.

Tízszeresére növelni a hagymatermelést

- A jelenlegi gazdasági, piaci viszonyok között milyen esélyei vannak a makói hagymának és az itt termelt egyéb zöldségféléknek?

- A klimatikus változások mellett a piac kedvezőtlen folyamatai a térség teljes ellehetetlenülését okozták. Kimondani is szomorú, hogy ma hagymából a 20 évvel ezelőtt termelt mennyiségnek mindössze 10 százaléka terem Makó környékén. Ezt a mennyiséget feltétlenül és mielőbb jelentősen meg kell növelni, el kell érnünk legalább az 1990-es teljesítményünket.
Mi azon igyekszünk változtatni, amire lehetőségünk van. Ez most a vízügyi helyzet rendezése és a magyar áruk piacra juttatása – mindkét esetben számítunk a kormányzati segítségre. Remélem, hogy a térségben ezzel újra fellendülhet a kertészeti kultúra, ami sok új munkahely létrejöttét is eredményezi majd. Mindehhez nincs szükség óriási anyagi befektetésre, hiszen az a szakmai tudás, ami ennek elindításához kell, hosszú idő óta rendelkezésre áll az itt élő termelők körében. Mindössze a támogatást és a határozott szándékot várjuk az állam részéről.