Nyomtatás E-mail

A társulat szakágazat-vezetője, Tóth Ferenc lapunknak elmondta: a markoló mintegy 6-800 méteres  vízelvezetőt alakított ki, amely a nagylaki út menti kövegyi csatornába torkollik, az pedig a Marosba szállítja a vizet. Így remélni lehet, hogy nemcsak az út marad száraz – ez a fagyos téli időben különösen fontos –, de megmenekülhet a közeli tanya is, ahol 100 sertést tartanak, és a falu árkaiból, a környező földekről is hamarabb vonul le az esőzések nyomán felgyülemlett csapadék. A társulatnak egyébként három hasonló erőgépe van. Bár ez nem kötelességük, most mindegyik a belvíz elleni védekezésben segít.
Kövegyen járva azt láttuk: az utcai vízelvezetőkből sebesen folyik le a víz, s bár a kertek még mindig sarasak, javult a helyzet. A polgármester, Galgóczkiné Krobák Mária azt mondta, ha nem kaptak volna segítséget, még mindig nagy gondban lenne a falu. A közmunkások és a helyi önkéntesek rengeteget dolgoztak az elmúlt napokban. Mélyítették az árkokat, átereszeket, szivattyúztak, fákat vágtak ki a víz útjából – mindezt azonban szinte hiába tették volna, ha a víz nem kap szabad utat a gyűjtőcsatornához. A megye legkisebb falujában most is másodfokú készültségben védekeznek a belvíz ellen – a fokozatot akkor csökkenthetik, ha az elkövetkező napokban nem esik az eső.

Megrepedt a tömörkényi tanya fala


Valószínűleg a belvíz miatt több helyen megrepedt és életveszélyessé vált tegnap reggelre a Tömörkény külterületén lévő Pusztaszeri-dűlő 192. számú tanya. A vályogfalú, a legközelebbi aszfaltúttól majd öt kilométerre található lakóház nyugdíjas tulajdonosa, Mészáros Jánosné éjszaka szerencsére a szomszédos, kisebb épületben aludt. Így csak akkor vette észre, hogy alul leomlott a házfal vakolata, amikor reggel kiment az udvarra. A történtekről a szomszédok értesítették a helyi önkormányzatot, amelynek munkatársai azonnal aládúcolták az életveszélyessé vált épületet, hogy onnan ki tudják vinni az asszony bútorait, holmiját. A tanya tulajdonosa nem maradt fedél nélkül, a Tömörkény belterületén élő lánya vette magához.


70 ezer hektár


Jelenleg az Atikövizig területén 69 ezer 900 hektár áll víz alatt, a vetésterületek nagysága 23 ezer hektár, a szántóföldeké pedig 20 ezer 650. Az Alsó-Tisza- vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén jelenleg 31 szivattyútelep üzemel, amely mintegy 4,7 millió köbméter belvizet emelt át.
A védekezésben 193 fő vett részt. I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben Apátfalva, Bordány, Deszk, Felgyő, Forráskút, Hódmezővásárhely, Kiszombor, Makó, Mindszent, Nagymágocs, Nagyszénás, Pitvaros, Röszke, Szatymaz és Szentes területén. Másodfokon védekezik Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Kistelek, Kövegy, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pusztaszer, Szeged, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Tiszasziget, Újszentiván, Üllés és Zákányszék. Továbbra is a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben Csanádpalotán és Csanyteleken.