Nyomtatás E-mail


A város külterületének mélyebb fekvésű, a Tiszához közelebb eső részei azok, amik veszélyeztetve vannak. A kopáncsi részen vannak nagyobb elöntések, a paléi rész, talajadottságai miatt fokozottabban veszélyeztetett, valamint a mártélyi út, a Kenyere ér vonulata, a Sártó, az Ökrös tó és a Vajháti rész az ami leginkább veszélyeztetett.


A belvíz elvezetésben többfelé oszlik a feladat és a felelősség, így vannak önkormányzati, társulati (pl. TIMAVGT), és teljesen állami (pl. ATIKÖVIZIG) tulajdonú és kezelésű létesítmények, melyek teljes hossza több száz kilométer. A csatornák állapotának javításával és a szivattyútelepek üzemeltetésével elsődleges feladat a víztöbblet minél gyorsabb befogadóba történő vezetése, melyet a társulat teljes kapacitásával végez.


Természetesen az említett szervek együttműködnek és a gazdálkodókkal is tartják a kapcsolatot. Példaértékű a Székkutas térségében tapasztalt széleskörű összefogás – vélekedett a szakember –, ott ugyanis a környékbeli lakók és gazdálkodók, plusz szivattyúkkal szálltak be a védekezésbe, és vállalták azok egész napos kezelését, valamint csatornákat is ástak a belvíz elvezetésére.


A csapadékadatok azt mutatják, hogy ez évben az átlag duplája hullott le, és ez idézte elő a rendkívüli belvízhelyzetet. Az előrejelzések alapján további csapadékos periódusok várhatók, így a jövő év tavaszáig elhúzódó védekezésre kell számítani. Mivel a helyzet máris rendkívüli, az még súlyosbodhat, már átlag körüli csapadék lehullásával is – mondta a főmérnök.


A kialakult helyzetet nem lehetett volna megelőzni, ugyanis a belvízelvezető létesítményeket egy bizonyos szabvány szerinti állapotra méretezik, az idén lehullott csapadékvíz elvezetéséhez viszont „hajózható csatornára” lett volna szükség, vagyis túlterhelés érte a létesítményeket - tájékoztatta a promenad.hu-t Tamasi József. A szakember azt is elmondta, hogy nagyon fontos lenne a meglévő rendszerek teljes körű rekonstrukciójára egy programot indítani.


A társulat kotrógépekkel folyamatosan végzi a vízfolyás-akadályok eltávolítását, valamint jelentősebb beavatkozásokat folytatnak például Mártély térségében a darvasszéki csatornán, illetve szerdától a Székkutas pusztaszéli csatornán, mely a csatorna gyökérzónás kotrását jelenti.