Nyomtatás E-mail

A nyári jégverés és a rendkívüli esők miatt jelentős kárt szenvedett Makó térsége. Királyhegyesre majdnem a víz is befolyt, a környező földeken pedig majdnem minden tönkrement, elpusztult. A legtöbb gazdának nem volt biztosítása, mégis volt olyan ígéret augusztusban, hogy kapnak központi kártérítést. Erről mostanra lemondtak: Horváth Lajos királyhegyesi polgármestertől tudjuk, hogy a térségi önkormányzati vezetők fórumán olyan információkat kaptak, miszerint a földalapú támogatás részbeni előrehozott kifizetésén túl másra már nem számíthatnak.

Ami viszont a bajok megelőzését illeti, a kormány hozzáfog ahhoz az átalakításhoz, amelyet Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár megígért a Mágori Józsefné országgyűlési képviselő által szervezett térségi belvízfórumon. A költségvetés tervezetében szerepel 4,6 milliárd forint, annak jeléül, hogy a kormány január elsejétől átvállalja a gazdák helyett az úgynevezett érdekeltségi hozzájárulást. Ezt eddig a vízgazdálkodási társulatoknak fizették a gazdák, azért, hogy legyenek rendben a vízelvezető művek. Erről már korábban kiderült, hogy nem lehet belőle árkokat takarítani, szivattyút korszerűsíteni, építeni. Az állam nagyobb felelősségvállalása most érezhető. Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója igazán jelentős kezdeményezésnek azt a közmunkaprogramot tartja, amely az ár- és belvízvédelmi művek karbantartásáról szól, a folyótól a településig.

– A következő esztendő várhatóan átmeneti lesz, de abban bízunk, hogy ez a javaslat megvalósul, és a közmunkások nemcsak levelet söpörnek, parkot gondoznak, hanem a külterületen váró munkát is elvégzik – mondja az igazgató. – Ennek a programnak a segítségével nagyon sok inaktív embernek lehetne újra rendszeres elfoglaltsága. A legjobb az lenne, ha megoldódna, hogy ne kelljen három hónaponként elküldeni az embereket; ha kialakulhatna egy stabil keret azokból, akik megtanulták ezt a munkát, és mindig lehet rájuk számítani.

Több felelősség

A környezetügyért felelős államtitkár a belvízgondokkal kapcsolatban azt is kijelentette, nem az önkormányzatok, hanem az állam feladata és felelőssége, hogy megmondja a vízjárta területek gazdáinak: márpedig itt nem szabad termelni. Az állam tározót épít, egységes vízügyi szervezetet hoz létre. A vizes munkákra Illés szerint állami tulajdonú céget kellene alapítani, így a lehetősége sem merülne föl annak, hogy a nagyberuházások magánérdekeket szolgáljanak.