Nyomtatás E-mail


A szivattyúk ugyanúgy dolgoznak most is, mint az ünnepek idején, tegnap óta mégis nagyot változott a helyzet a vízügyben. Idén a földtulajdonosoknak már nem kell érdekeltségi hozzájárulást fizetniük, ezt a pénz az állam adja oda a vízgazdálkodási társulatoknak. Azt is lehet tudni ősz óta, hogy 2011-ben át fogják alakítani a vízügy szervezetét. Önkormányzati, társulati és állami kezelésű védművek is vannak, és ha nem összhangban takarítják a csatornákat, hiába dolgozik jól az egyik szereplő, ha a másik nem végzi el a munkáját, az egész rendszer rosszul működik. Az állam ezen a téren várhatóan nagyobb felelősséget vállal, a keretek azonban még nem tisztázódtak.

A társulatot a tagok, azaz földtulajdonosok hozták létre, a vezetőségét is ők választják. Most közhasznú szervezetté alakul át, amely állami pénzből dolgozik – halljuk Balla Ivántól, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatójától. Nem dőlt még el, hogy a vízügyi igazgatóság békeidőben is fölérendelt szervezete lesz-e a társulatnak. Most együtt dolgoznak, ahogy eddig, és harmadfokú belvízvédelmi készültség idején, védekezés közben a vízügyi igazgatóság most is főnöke a társulatnak. Az Atikövizig igazgatója, Kozák Péter kérdésünkre azt mondta, ő is tagja annak a szakértői csoportnak, amely a vízüggyel kapcsolatos törvény tervezetét készíti, a javaslat végső formája azonban a Vidékfejlesztési Minisztérium vízkár-elhárítási főosztályán születik meg, még idén el is fogadhatja az országgyűlés. Ez az előkészítés a mostani védekező munkát nem befolyásolja.


Várhatóan egy korábbi mintájú, központosítottabb vízügyi irányítás alakul ki, és ez egyáltalán nem baj – mondja Fekete József klárafalvi polgármester. Annak, hogy ő is szakmabeli, többek között olyan hozadéka volt, hogy a községnek most sincs gondja a belvízzel. Az ezredfordulón rendbe tették az elvezető rendszert. Fekete szerint az a legfontosabb teendője a törvényalkotónak, hogy tegye egyértelművé, békeidőben, felkészülés közben kinek az érdeke előbbre való, és bajban se fordulhasson elő az, hogy egy földtulajdonos magánérdeke miatt veszélybe kerül a lakott terület. A harmadik legfontosabb teendő: a védekezés idején észrevett hibákat feltétlenül ki kell javítani, ha elvonult a víz.