Nyomtatás E-mail

Most úgy tűnik, sikerült, méghozzá mindössze néhány nap alatt. A gazdakör egyik alelnöke, Fekete János lapunknak elmondta: a közel 3,5 kilométeres csatorna érdekében eddig 21 gazdálkodó fogott össze, de továbbiak csatlakozása is várható – olyanoké, akiket eddig nem sikerült elérni. A beruházás költségeit a tervezéskor félmillió forintra becsülték. Időközben kiderült, hogy mivel átereszeket is kell építeni, ez várhatóan több lesz, de még így is megéri. A földtulajdonosok területnagyság alapján járulnak hozzá a munkához, hektáronként néhány ezer, fejenként pár tízezer forinttal, ennek révén viszont nem egy esetben milliós értékű termény pusztulását akadályozhatják meg.


A csatorna egyébként várhatóan egy hét alatt készül el. A Makó-Rákoson túli földekről egy csorgóba viszi a vizet, amely onnan a Sámson-Apátfalvi-főcsatornába jut majd. Gravitációs csatorna lesz, azaz az indulási pontnál 90 centis lesz, a csatlakozási pontnál pedig nagyjából 1,2 méter mély. Tegnap délutánig mintegy 300 méternyi készült el belőle – azt láttuk, a víz sebesen folyik benne.

444 milliót költ árokra a város

400 milliót nyert tavaly, és így összesen 444 millió forintot költ a makói önkormányzat a városi belvízelvezető rendszer építésére, felújítására, több mint 13 kilométeren. A munkát négy részre bontották: az első három ütem a Délút Kft.-é lett, a cég novemberben kezdett dolgozni a Batthyány, a Hédervári, a Ráday, a Kinizsi, a Szép, a Szentháromság, a Gőzmalom, az Iskola, a Munkácsy, a Zrínyi, a Pázmány, az Irányi, a Báró Jósika utcában és a Szent István téren. A negyedik ütem a Futizo Kft.-é, ide a Perczel, a Klapka, a Damjanich, a Királyhegyesi, a Wesselényi, a Berzsenyi és a Kmetty utca tartozik. A csapadékvíz-elvezető csatornák rekonstrukciója május végéig tart.

2011. február 10.