Belvízvédelem

Több száz család került veszélybe Maroslelén

Maroslelén Szerdán este majdnem elöntötte Maroslelét a víz, miután az autópálya egyik műtárgya megsemmisült és nem volt vízelvezető képes. Több figyelmet kellene fordítani a vízgazdálkodási létesítményekre, főművek nélkül nem lehet megelőzni a bajt – mondta portálunknak Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója.

A belvízhelyzetről tartottak helyzetértékelést június 3-án délután a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulatnál, amelyen azt próbálták megállapítani, hogy mi az, ami a természet hibájából és mi az, ami a szervezet problémájából ered. Balla Iván véleménye szerint az a csapadékmennyiség, amely a térségben lehullott, több mint háromszorosa a szokásos átlagnak. Január 4-e óta dolgoznak a társulat szakemberei, minden szivattyútelep üzemelt, nagyon sok helyen kellett segítséget nyújtaniuk.
Bővebben...
 

Leszakadt az M43-as töltése

Maroslele - Leszakadt egy darab az épülő M43-as sztráda leállósávjának töltéséből, és az valószínűleg eltorlaszolta a víz útját. A Sásos éri csatorna vize ezért egy felhőszakadás után rázúdult Maroslelére szerda délután.

Tegnap már talált magának utat a Sásos éri csatorna vize, az épülő M43-as alatt el tudott folyni. Szerda este azonban még hősiesen küzdött ember és gép, hogy a visszaduzzasztott víz ne öntse el a falut.
Bővebben...
 

Tározók kellenek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vízgazdálkodás nem hatékony az országban, ezt az elmúlt napok, hetek eseményei is bizonyították – mondta el Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója.


Hozzátette: az állami szerepvállalás nullára csökkent, ők a gazdák áldozatvállalásának köszönhetően fordíthattak 40 millió forintot védekezésre, a legszükségesebb munkákra. Pedig az időjárás – mostanában a szokásos csapadékmennyiség háromszorosa hullott az országban – szinte januártól állandóan elfoglaltságot ad nekik. Nagy probléma, hogy a társulati és üzemi csatornák még gondozottak, az állami kezelésben lévők azonban nem mindig, nád, sás, iszap dugítja el őket.

Bővebben...
 

Dugig vannak a csatornák

Csongrád megye - Nem boldogultak a hatalmas vízzel a megyei csatornák. Rendkívüli mennyiségű csapadék hullott – de a védművek állapota sem kielégítő. Az önkormányzatoknak nincs pénzük a karbantartásra.

Júniusi európai monszun – így nevezik a szakemberek a nyár eleji csapadékos időjárást. Ha a csatornák tökéletes állapotban lennének, akkor sem bírnák a lehullott mennyiséget – de közel sem beszélhetünk tökéletes állapotról. Több kezelőhöz tartoznak: a főműveket az Atikövizig tartja karban, a külterületieket a vízgazdálkodási társulatok, a belterületieket az önkormányzatok.
Bővebben...
 
Több tízezer hektáron károsított a tél – állapítja meg a Magyar Agrárkamara Nyomtatás

Nem vonult el nyomtalanul a tél. A Magyar Agrárkamara szakértői hálózata felmérése szerint több ezer hektár repcét, almát, körtét, szőlőt, búzát károsított a fagy. Ezt a területet növeli a belvíz károsítása, mely összesen majd 50 ezer hektár búzát és repcét, valamint 80 ezer hektár egyéb mezőgazdasági terület növényzetét tizedelte meg. A belvíz elleni védekezés elviszi a víztársulások pénzét, melyből uniós fejlesztéseket kellett volna finanszírozni.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Oldal 5 / 6