Belvízvédelem

Dugig vannak a csatornák

Csongrád megye - Nem boldogultak a hatalmas vízzel a megyei csatornák. Rendkívüli mennyiségű csapadék hullott – de a védművek állapota sem kielégítő. Az önkormányzatoknak nincs pénzük a karbantartásra.

Júniusi európai monszun – így nevezik a szakemberek a nyár eleji csapadékos időjárást. Ha a csatornák tökéletes állapotban lennének, akkor sem bírnák a lehullott mennyiséget – de közel sem beszélhetünk tökéletes állapotról. Több kezelőhöz tartoznak: a főműveket az Atikövizig tartja karban, a külterületieket a vízgazdálkodási társulatok, a belterületieket az önkormányzatok.

– Nem lehet dicsekedni a csatornák állapotával: sok helyen nincs megfelelő takarítás. A legrosszabb állapotban az önkormányzatiak vannak: se pénz, se szakember a karbantartásukra – sommázza Tamasi József, a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat főmérnöke, megemlítve: segítene, ha például a lakosság nem öntené szemetét a csatornába. Nagyjából 600 kilométernyi csatornával borított területükön Vásárhely és Makó térségében a legrosszabb jelenleg a belvízhelyzet – a mezőgazdasági területeken.

– November óta több mint 400 milliméter csapadék hullott – tájékoztat Kádár Mihály, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat igazgatója. 22 önkormányzat és 687 kilométer csatorna található közel 130 ezer hektáros területükön, Algyőtől Zákányszékig, Tiszaszigettől Kiszomborig. Emlékeztet: 1999 óta ötödször van rendkívüli helyzet a Homokhátságon.


     Nincs pénz a megyei védművek karbantartására – javul a belvízhelyzet.

                                                           Fotó:

 

– 70 millió forintos bevételünk van évente a tagok befizetéséből – háromszor ennyi kellene a feladatainkra. Jó néhány egykori szikes tó területét művelés alá vették a gazdák, némelyikbe még barackost is telepítettek. Aztán nem értik, miért önti el a víz a területet – fogalmaz az igazgató.

Az engedély alapján a csatornáknak másodpercenként egy köbméter vízzel kell boldogulniuk. A gyakorlatban ennek felével sem birkóznak meg. – A gazdákkal sok esetben remek az együttműködés, de van, aki betemeti a csatornát, mondjuk bejárót csinál a helyén – meséli az igazgató –, s ha egy 40 kilométeres szakaszon csak 3-an ugyanígy tesznek, veszélyeztethetnek 3 települést és nagyjából 100 gazdát.

Csupán pályázati lehetőségekből jut pénz a csatornákra a településeken. Domaszék például nemrég nyert 80 millió forintot – 3 utcára. – Az önkormányzatok és a társaságok őrlődnek a földtulajdonosok meg a pénztelenség között – mondja Kispéter Géza polgármester. Nem könnyű meggyőzni például egy földtulajdonost: területe nagyon kellene egy csatornához. Domaszéken a belvíz okozta belterületi problémák rendeződtek – a helyreállítás persze ezután kezdődik. Többmilliósra becsülik a kárt. Külterületen a főgyűjtőkben nem csökkent a víz, ezek közelében is élnek emberek – 12 szivattyú és 4 árokásó gép még mindig dolgozik. Csak utóbbiak napidíja 2-300 ezer forint.

Kedd éjjel 60–80-an ásták a vízelvezetőket Zsombón. Egy-két héten belül árokrendszert alakítanak ki azokban az utcákban, ahol ez még hiányzik – adott helyzetképet Gyuris Zsolt polgármester, hozzátéve: javul a belvízhelyzet. Bordányban sincs már veszélyben lakóház, melléképület. A védekezés miatt felbontották a Dudás utcát. Újratervezik: nem építik vissza az átereszeket, így a jövőben nem önti el a víz Bordányt – hallottuk Balogh Ferenc polgármestertől.

Aszályra belvíz

Több millió köbméter vizet lehetne tárolni a Homokhátságon – a vízügyi szakemberek figyelmeztetnek: a térség vízgazdálkodásának rendezése kiemelt program. – Milyen jól jött volna a tavalyi aszályban ennek a víznek a töredéke is – említette Tamasi József. Területükön 8 nagy tározó kellene – Kádár Mihály szerint Szeged térségében is legalább ennyire volna szükség.

 

Délvilág, 2010. június 7.

R. Tóth GáborNyomtatás E-mail

 Állami pénzből védekeznek

2011.01.04.

Csongrád megye - Idén már nem kell a gazdáknak érdekeltségi hozzájárulást fizetniük, és állami pénzből folyik a védekezés a belvíz ellen. Az önkormányzatok, társulatok, vízügyi igazgatóságok valószínűleg most dolgoznak utoljára a mostani felállásban, a kormány újra fogja osztani a feladatot és a felelősséget.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Fizet a kormány a gazdák helyett

Makó - 4,6 milliárd forintot tervez a következő költségvetésben a kormány arra, hogy a gazdáktól átvállalt érdekeltségi hozzájárulást odaadja a vízgazdálkodási társulatoknak. A legfontosabb terv mégis az árkok, csatornák tisztítására szerveződő tömeges  közmunkaprogram.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Összefogással a belvíz ellen 

Több mint százan vettek részt december 7-én, délután Székkutason, a Művelődési Ház nagytermében megrendezett katasztrófavédelmi egyeztető fórumon, ahol egy Kármentő Alap létrehozásáról is döntés született. Az eseményen jelen volt Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, valamint Krám István, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hódmezővásárhelyi Polgári Védelem kirendeltség vezetője is, akik a tájékoztatás mellett a felmerült kérdésekre is válaszoltak.

A katasztrófavédelmi egyeztető fórumon megjelenteket Szél István köszöntötte, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt egyhetes belvíz elleni védekezés hétszázezer forintjába került a településnek, mely főleg az üzemanyag költségeket jelentette. Az eredmény az, hogy senkit sem kellett kiköltöztetni. 10-12 szivattyú működött éjjel és nappal helyi lakosok részvételével. Egy héttel ezelőtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat és az ATIKÖVIZIG is kivonult a gépekkel, mindenben segítik a székkutasi térséget.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Belvíz – a székkutasi összefogás példaértékű


Hódmezővásárhely külterülete megközelíti az 50 ezer hektárt, melyből mintegy 3-5 ezer hektár az, ami belvíz által közvetlenül veszélyeztetett illetve elöntésre került, tájékoztatta portálunkat Tamasi József, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat (TIMAVGT) szakágazati főmérnöke. A vízgazdálkodási társulat működési területe mintegy 132ezer hektár, és közel 600 kilométer közcélú csatornát kezelnek. A társulat elsődleges feladata a külterületek belvíz-mentesítése illetve az ott élő gazdálkodók védelme, tudtuk meg a főmérnöktől.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Markoló mentette meg Kövegyet a belvíztől


Kövegy - Bár nem lett volna kötelessége, segített Kövegynek a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat: markolójával árkot ásott a falu és Csanádpalota között, az összekötő út mentén, hogy le tudjon folyni a víz az útról, a kertekből, a környező földekről és egy közeli tanya körül.


Komoly gondokat okozott az elmúlt napokban a belvíz a megye legkisebb falujában, Kövegyen is: nemcsak a külterületi földek jelentős része került víz alá, de az esőzések nyomán a kertek és a községet Csanádpalotával összekötő út is. Ez utóbbi probléma megoldásában a tűzoltók próbáltak segíteni, a vizet átszivattyúzták az úttest túloldalára – ez a munka sziszifuszinak bizonyult, mivel innen nem tud hová folyni a víz. Az önkormányzat végül a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulattól kapott segítséget. Ők odaküldték  az egyik markolójukat, és a munkagép 2 nap alatt, tegnap délutánra kimélyítette az út menti árkot.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Oldal 3 / 6