Belvízvédelem

Dugig vannak a csatornák

Csongrád megye - Nem boldogultak a hatalmas vízzel a megyei csatornák. Rendkívüli mennyiségű csapadék hullott – de a védművek állapota sem kielégítő. Az önkormányzatoknak nincs pénzük a karbantartásra.

Júniusi európai monszun – így nevezik a szakemberek a nyár eleji csapadékos időjárást. Ha a csatornák tökéletes állapotban lennének, akkor sem bírnák a lehullott mennyiséget – de közel sem beszélhetünk tökéletes állapotról. Több kezelőhöz tartoznak: a főműveket az Atikövizig tartja karban, a külterületieket a vízgazdálkodási társulatok, a belterületieket az önkormányzatok.

– Nem lehet dicsekedni a csatornák állapotával: sok helyen nincs megfelelő takarítás. A legrosszabb állapotban az önkormányzatiak vannak: se pénz, se szakember a karbantartásukra – sommázza Tamasi József, a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat főmérnöke, megemlítve: segítene, ha például a lakosság nem öntené szemetét a csatornába. Nagyjából 600 kilométernyi csatornával borított területükön Vásárhely és Makó térségében a legrosszabb jelenleg a belvízhelyzet – a mezőgazdasági területeken.

– November óta több mint 400 milliméter csapadék hullott – tájékoztat Kádár Mihály, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat igazgatója. 22 önkormányzat és 687 kilométer csatorna található közel 130 ezer hektáros területükön, Algyőtől Zákányszékig, Tiszaszigettől Kiszomborig. Emlékeztet: 1999 óta ötödször van rendkívüli helyzet a Homokhátságon.


     Nincs pénz a megyei védművek karbantartására – javul a belvízhelyzet.

                                                           Fotó:

 

– 70 millió forintos bevételünk van évente a tagok befizetéséből – háromszor ennyi kellene a feladatainkra. Jó néhány egykori szikes tó területét művelés alá vették a gazdák, némelyikbe még barackost is telepítettek. Aztán nem értik, miért önti el a víz a területet – fogalmaz az igazgató.

Az engedély alapján a csatornáknak másodpercenként egy köbméter vízzel kell boldogulniuk. A gyakorlatban ennek felével sem birkóznak meg. – A gazdákkal sok esetben remek az együttműködés, de van, aki betemeti a csatornát, mondjuk bejárót csinál a helyén – meséli az igazgató –, s ha egy 40 kilométeres szakaszon csak 3-an ugyanígy tesznek, veszélyeztethetnek 3 települést és nagyjából 100 gazdát.

Csupán pályázati lehetőségekből jut pénz a csatornákra a településeken. Domaszék például nemrég nyert 80 millió forintot – 3 utcára. – Az önkormányzatok és a társaságok őrlődnek a földtulajdonosok meg a pénztelenség között – mondja Kispéter Géza polgármester. Nem könnyű meggyőzni például egy földtulajdonost: területe nagyon kellene egy csatornához. Domaszéken a belvíz okozta belterületi problémák rendeződtek – a helyreállítás persze ezután kezdődik. Többmilliósra becsülik a kárt. Külterületen a főgyűjtőkben nem csökkent a víz, ezek közelében is élnek emberek – 12 szivattyú és 4 árokásó gép még mindig dolgozik. Csak utóbbiak napidíja 2-300 ezer forint.

Kedd éjjel 60–80-an ásták a vízelvezetőket Zsombón. Egy-két héten belül árokrendszert alakítanak ki azokban az utcákban, ahol ez még hiányzik – adott helyzetképet Gyuris Zsolt polgármester, hozzátéve: javul a belvízhelyzet. Bordányban sincs már veszélyben lakóház, melléképület. A védekezés miatt felbontották a Dudás utcát. Újratervezik: nem építik vissza az átereszeket, így a jövőben nem önti el a víz Bordányt – hallottuk Balogh Ferenc polgármestertől.

Aszályra belvíz

Több millió köbméter vizet lehetne tárolni a Homokhátságon – a vízügyi szakemberek figyelmeztetnek: a térség vízgazdálkodásának rendezése kiemelt program. – Milyen jól jött volna a tavalyi aszályban ennek a víznek a töredéke is – említette Tamasi József. Területükön 8 nagy tározó kellene – Kádár Mihály szerint Szeged térségében is legalább ennyire volna szükség.

 

Délvilág, 2010. június 7.

R. Tóth GáborMakón már felkészültek a belvízre is Nyomtatás
Makó - A tavalyelőtti árvíz és a tavalyi aszály után mindenre felkészültek a vízügyesek. Most csak az olvadás ütemétől függ, lesz-e munkájuk. Folyóink vízgyűjtőin az ilyenkor szokásos hómennyiség hullott le; csak hirtelen meleg ne jöjjön langyos esővel, mint 2006-ban.
 
Bár a hó olvadni kezdett, és ilyenkor mindenkinek a belvíz jut az eszébe, a hozzáértők szerint most még megjósolhatatlan, hogy lesz-e súlyos belvíz- vagy árvízhelyzet. Az egyelőre tartósnak ígérkező hótakaró olvadásának sebessége okozhat belvízhelyzetet például Makón és térségében, ám a társulat tavaly felkészült a földeken esetleg felhalmozódó víz elvezetésére.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Oldal 6 / 6