MAJDNEM 2 MILLIÁRD FORINTTAL TÁMOGATJA A KORMÁNY A HOMOKHÁTSÁGI BERUHÁZÁST

Délmagyarország 2022. 02. 24.

Folytatódik a vízpótló rendszer kiépítése

Kormányhatározat született arról, hogy a költségvetésből csaknem kétmilliárd milliárd forintot biztosítanak arra, hogy a Zákányszékig kiépített csatornából eljuthasson a Tiszából származó víz Mórahalomig. A döntésről Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje, önkormányzati képviselő számolt be szerdán Mórahalmon.

– 2006-ban, amikor az aszályosodás és elsivatagosodás jelei erőteljesen mutatkoztak, országgyűlési képviselőként a parlamentben ennek a témának én voltam a gazdája. 2009-ben születtek meg a tervek, majd több szakaszban elindult a kivitelezés, ami egészen a mai napig tart. A beruházásnak köszönhetően Algyőnél kiléptetve a Tisza vizét Zákányszékig a Lódri-tóig jutott el, ahol egy rövid időre megakadtunk, de képviselő úr közreműködésének köszönhetően a kormányhatározat lehetőséget ad arra, hogy befejezzük a Homokhátság felszíni vízpótlásalapú öntözőrendszer fejlesztését szolgáló vízpótló rendszer kiépítését – kezdte a sajtótájékoztatót Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere az Aranyszöm Rendezvényházban, ahol arról számoltak be, hogy a kormány támogatásának köszönhetően folytatódhat a munka.

Miután a polgármester felidézte a beruházás előzményeit, Mihálffy Béla szegedi önkormányzati képviselő vette át a szót. A Fidesz-KDNP Csongrád-Csanád megyei 2-es választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, a Mórahalmon és környéken gazdálkodók naponta szembesülnek azzal, hogy ha nem esik eső, tönkremegy a termés. Az ország zöldségtermésének jelentős részét itt állítják elő, elsősorban sárgarépát, káposztaféléket, burgonyát, paradicsomot és paprikát termesztenek.
– A közelmúltban kormányhatározat született arról, a költségvetésből 1,826 milliárd forintot biztosítanak arra, hogy a Zákányszékig kiépített csatornából eljuthasson a Tiszából származó víz Mórahalomig – jelentette be a politikus. 

A fejlesztésnek köszönhetően az elkészülő rendszer a vízpótlás mellett alkalmas lesz a víz megtartására és az esetleges belvíz elvezetésére is. Mihálffy Béla hangsúlyozta, azért a jövőben dolgozna, hogy a beruházás minél előbb megvalósulhasson és folytatódhasson, elérve a térség más településeit is. – Hiszem azt, hogy a kormány segítségével a Homokhátság jövőjét a vízpótlással meg tudjuk teremteni – tette hozzá.