Aszály

Folyamatosan üzemelnek az öntözőberendezések (Délmagyarország 2022. július 26.)

Csúcsra járnak az öntözőberendezések, a gazdák nemcsak a vetőmagkukoricát, de még a silónak valót is öntözni kényszerülnek, hogy a jószágaiknak legyen téli takarmány. Van olyan cég, amelyik a 46 hektáros gyepterületéről egy kiló zöldet sem tudott betakarítani, mert az aszály miatt kiégett a fű.

Van ahol éjjel-nappal locsolnak, hogy legyen termés FOTÓ: KARNOK CSABA

Az eperjesi Agro-Gárda Zrt. 2020-ban, Medárd időszakában pusztító mennyiségű esőt kapott, olyan belvíz alakult ki a területükön, ami elvitte szinte a teljes termésüket. 2022-ben a vízhiány viszi el a termésüket. A cég, kisebb-nagyobb megszakításokkal, napi 24 órában öntöz.

A zrt. elnöke, Ribárszki István szakmai szempontból ugyan nem tartja helyesnek a napközbeni locsolást, de csak így tudnak némi nedvességet tartani a talajban. Egyelőre kellő mennyiségű víz áll rendelkezésükre, de már a Körösök vízszintje is nagyon alacsony. Jelenleg a vetőmagkukoricát öntözik és a másodvetésű silót.

A fábiánsebestyéni Kinizsi Zrt. a területei felét, 1000-1500 hektárt öntöz. Mindennap dolgozik az 5 lineárjuk és a dobos öntözők is. Idén nagyjából dupla mennyiségű vizet használnak fel, mint 2021-ben.

A Hód-Agrár Zrt. is öntözne. Régebbi berendezésekkel rendelkeznek ugyan, de a víz eljuttatása nehézkes a területükre. A Marosban alig van víz, ha Körtvélyesről vételeznék, az sem lenne megoldás a béleletlen csatorna állapota miatt. Mire a batidai földekre ér a víz, nagy része elszivárog.