Határidős intéznivalód lehet a fúrt kutaddal, mutatjuk a teendőt!

2023. március 22., szerda 14:57:15 / index.hu

Ez lehet az utolsó pillanat a legalizálásra – ne feledjük, egy drónról minden látszik!

Amnesztia december 31-ig

Az ingatlan tulajdonosoknak mostantól az év végéig van lehetőségük arra, hogy szankció nélkül jelentsék a hatóságoknak az engedély nélküli ásott vagy fúrt kutakat – hívta fel rá figyelmet az index.hu.

A frappánsan kútamnesztiának elkeresztelt eljárásban a kutakat 50-150 ezer forintos költséggel lehet utólagosan legális használatba venni, az utólagos engedélyeztetés lehetőségével.

A becslések szerint ingatlantulajdonosok százezreit is érintheti a kérdés, akiknek alig több, mint kilenc hónapjuk maradt így arra, hogy engedélyeztessék az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutakat – írta erről a délmagyar.hu. Az engedély hiánya egyébként nem jelent szükségképp illegálisan fúrt vagy ásott kutat, csak azt, hogy a kutat utólag még szükséges engedélyeztetni is. A bejelentéseket 2023. december 31-ig kell megküldeni a Nemzeti Földügyi Központnak.

Jelenleg tehát az engedély megléte nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntöző kutak érintettek a kútamnesztiában.

Maga az engedélyezési eljárás egyébként nem jár illetékfizetési kötelezettséggel, de szükséges hozzá a kút paramétereit leíró szakvélemény, természetesen hivatalosan regisztrált vízmérnök vagy kútfúró ellenjegyzésével, melyet már 50 ezer és 150 ezer forint közötti összegért cserébe be is szerezhetünk, az árak persze regionálisan szórhatnak.

A becslések szerint ingatlantulajdonosok százezreit is érintheti a kérdés, akiknek alig több, mint kilenc hónapjuk maradt arra, hogy engedélyeztessék az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutakra.

A becslések szerint ingatlantulajdonosok százezreit is érintheti a kérdés, akiknek alig több, mint kilenc hónapjuk maradt arra, hogy engedélyeztessék az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutakra. Kép: Pexels

Hogyan ellenőrzik majd ezt?

Ha minden igaz, 2025-től kezdődően műholdakat is igénybe vesznek majd a hatóságok a földek pásztázásához, így ellenőrizve, hogy hol találhatóak kutak. Az Alföldön feltehetően ötven és százezer között lehet az engedély nélkül létesített kutak száma, a legtöbb ilyen vízkivételezés a Homokhátságon található. Bordányban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének fórumán nagy is volt ez ügyben a gazdák felzúdulása. A fórumon a közös agrárpolitika változásairól tartott tájékoztatót az Agrárminisztérium mezőgazdaságáért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt. A közös agrárpolitika az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszere.

Maga az engedélyezési eljárás egyébként nem jár illetékfizetési kötelezettséggel, de szükséges hozzá a kút paramétereit leíró szakvélemény.

Maga az engedélyezési eljárás egyébként nem jár illetékfizetési kötelezettséggel, de szükséges hozzá a kút paramétereit leíró szakvélemény. Kép: Pexels

“Nincs az az apparátus, ami ezt feldolgozza. Becslésem szerint Bordányban kétszázötven gazdának közel ezer kútja van, a homokhátságon van tizenöt település. Ez több ezer kút papírozását jelenti. Nincs ember, aki ezt megcsinálja. Tíz év se lenne elég rá”

– nyilatkozta Bálint László őszibarack-termesztéssel foglalkozó vállalkozó Bordányból. Vagy igaza lesz, vagy nem, de az biztos, hogy aki elmulasztja egy engedély nélküli kút fennmaradási engedélyének kérelmezését, vagy aki engedély nélkül használ ilyen kutat, annak 2024. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. Az engedély nélküli vízhasználatért kiszabható bírság mértéke az 1 millió forintot is elérheti – közölte az infostart.hu.