Így csatlakozhatsz öntözési közösséghez, változott a szabályozás


2024. január 23., kedd 10:34:00 / Agroinform.hu / Horváth Attila

Változott a 2019. évi CXIII. törvény az öntözéses gazdálkodásról, januárban léptek hatályba a módosítások.

A változás részleteiről az agrarkozosseg.hu számolt be. Mint az a honlapon olvasható: eddig kizárólag az öntözési közösség döntésétől függött, hogy új tagok csatlakozhatnak-e a fenntartható vízgazdálkodási közösségekhez. 2024-től azonban a meglévő és vízjogi engedély alapján üzemelő harmadlagos műhöz az üzemeltető engedélyes hozzájárulásával és vízjogi engedély alapján bármely mezőgazdasági termelő csatlakozhat, ha a harmadlagos mű a megnövekedett igénynek a vízjogi engedély alapján műszakilag megfelel.

Amennyiben a csatlakozni kívánó mezőgazdasági termelő a csatlakozás valamennyi szükséges feltételét teljesítette, az üzemeltető engedélyes a csatlakozást csak akkor tagadhatja meg, ha a harmadlagos mű a megnövekedett igénynek a vízjogi engedély alapján műszakilag nem felel meg, vagy a megnövekedett vízigény nem áll rendelkezésre.

Az elismert öntözési közösségeknek az egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról szóló 2023. évi XLIV. törvény hatálybalépését követő 90 napon belül az öntözési igazgatási szerv felhívására nyilatkozniuk kell arról, hogy kívánnak-e fenntartható vízgazdálkodási közösségként tovább működni.

A jövőben a tulajdoni lapról is látható lesz, hogy öntözési közösség területéről van-e szó. Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi XCIV. törvény hatálybalépése előtt elismert fenntartható vízgazdálkodási közösségek esetében a miniszter – szükség esetén az érintett alrészletek megjelölésével – kezdeményezi a fenntartható vízgazdálkodási közösség területe jogi jelleg feljegyzését a közösség tagjai által öntözendő ingatlanok tulajdoni lapján.