Névnap

Ma 2021. december 09., csütörtök,
Natália napja van.
Holnap Judit napja lesz.

Szavazások

Milyen témák érdeklik Önt a leginkább...
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Köszöntjük weblapunkon
PDF Nyomtatás E-mail

KÖZEL A VÍZ, MÉGIS NULLA SZÁZALÉKOS A KÁKÁSI ÖNTÖZŐRENDSZER KIHASZNÁLTSÁGA

Hiába az aszály: félnek a viszálytól


Makó - Csúcsra járatott, 100 százalékosan kihasznált öntözőrendszer is van most Makó határában – és olyan is, amelyet nem vesznek igénybe a gazdálkodók. A víz pedig annál olcsóbb, minél többen rendelik meg egy táblában. Az a kérdés, elég súlyos-e az idei aszály ahhoz, hogy összefogásra ösztönözzön.

Délvilág Napilap Bakos András - 2012.07.27. 06:25

Kisült kukoricatáblákról írt nemrég az újság, és már most látszik, ez különlegesen száraz esztendeje lett a magyar mezőgazdaságnak. A 600 kilométernyi öntöző-belvízelvezető csatornát kezelő Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulatnál nagyüzem van. A közösséghez tartozó 132 ezer hektárból 12 ezer hektár öntözhető, ennek felén szoktak vizet rendelni a gazdálkodók, ami országos viszonylatban jó, mert másutt csak egyharmadon élnek a lehetőséggel. Jellemző a hálózat kiépítettségére, hogy ha ott, ahol van öntözőcsatorna, a két oldalon lévő parti birtokosok mind berendezést vennének és a közeli 300–400 métert végig belocsolnák, még 10 ezer hektárral nőne az öntözött terület.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail
2012. május 29. kedd, 08:47

Szabó Imre - Délvilág napilap

Öntözni pedig kell!


Makó - Bár most nincs csapadékhiány, az elmúlt év szélsőséges időjárása arra hívja fel a figyelmet, hogy most sem lehet kiszámítani, milyen lesz a nyár – hívta fel a figyelmet a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván.

– Ki kellene egyensúlyozni a szélsőséges időjárásból adódó hektikus csapadékeloszlást – mondta a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván lapunknak.

A hozzájuk tartozó 11 ezer hektárnyi öntözhető területből a gazdálkodók szükség esetén mindössze 5–6 ezer hektáron szoktak élni ezzel a lehetőséggel – igaz, ez még mindig jobb arány, mint az országos 30 százalék. A társulat egyébként Makó és Hódmezővásárhely vízrajzi szempontból közös, 132 ezer hektáros térségében 600 kilométernyi állami csatornát kezel. Ezek csapadékos időben elvezetik a vizet, ha pedig szárazság van, öntözni lehet belőlük. 

 

      
           Nem minden gazdának van lehetősége arra, hogy szárazság idején öntözze földjét.
                                            Fotó: Karnok Csaba

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail
 
PDF Nyomtatás E-mail
2012. március 28. szerda, 07:55

Idén alig hullott csapadék – Makó térségében máris öntöznek

Szabó Imre - DÉLVILÁG NAPILAP

Hódmezővásárhely, Makó, Szentes - Szárazak a földek, és az előrejelzések szerint továbbra is csapadékszegény idő várható – tavaly ilyenkor meg a belvízzel küzdött a megye. Aki megteheti, már most öntözteti a földjeit.

Bővebben
 
Esőtánc helyett Nyomtatás E-mail


 "Ha az akkori temérdek víznek legalább egy része megvolna most, kisebb lenne a baj."

Szabó Imre - Délvilág napilap - 2012.01.09. 09:00

110 éve nem volt akkora a szárazság Magyarországon, mint most, és emiatt egy becslés szerint eddig egymilliárd forintos veszteséget kellett elszenvednie a hazai agrárágazatnak – efféle híreket olvas manapság az, akit érdekel a mezőgazdaság. Különösen megdöbbentő a dolog annak fényében, hogy mindenki emlékszik rá: tavaly ilyenkor még valóságos tengerben úsztak a földek, mi több, néhol a kertekbe, házakba is betört a felgyülemlett víz.

Ezt összevetve a laikusban is nyomban felvetődik: ha az akkori temérdek víznek legalább egy része megvolna most, kisebb lenne a baj. S eszébe juthat például az a terv, amiről lapunk hat évvel ezelőtt számolt be. Akkor a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat hat új víztározó felépítésén gondolkozott, a mesterséges tavak kialakítására és a meglévő csatornahálózat korszerűsítésére hat-hét milliárd forintot kellett volna költeni. Erre pont azért volna szükség – magyarázta a szakember, Balla Iván –, mert belvíz idején a csatornákon keresztül összegyűjthetik, száraz időben pedig adhatják a vizet. Nem mellékesen: ötször akkora területre, mint amennyi most öntözhető.

Bővebben...
 
A belvíz után most a szárazság a gond Nyomtatás E-mail


400–500 milliméter csapadék hiányzik a földekről, az idei öntözési szezon várhatóan nagyon korán, március–áprilisban kezdődik – mindez egy hétvégi gazdafórumon hangzott el. Pedig tavaly ilyenkor még a mindent elöntő belvíz volt a probléma.

Szabó Imre - Délvilág napilap - 2012.01.09.

Egy esztendeje másról sem szóltak a hírek szerte a megyében, mint a belvízről. A hihetetlen mennyiségű csapadék lakóházakat veszélyeztetett, éjjel-nappal dolgoztak a szivattyúk, félő volt, hogy a földeken sem terem semmi. A Magosz akkor még alakulóban lévő makói szervezetének néhány tagja országosan is példát adó összefogással még egy 3,6 kilométer hosszúságú elvezető csatornát is megépített.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail
Novemberben is öntöznek

Munkatársunktól - Délvilág napilap
2011.11.17. 12:44

Maroslele - A Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván szerint az elmúlt 100 évben nem volt példa ilyesmire: novemberben is öntöznek a makói térség földjein.

Egészen pontosan Maroslele és Igás határában kért vizet 5 gazda közel 200 hektár földre. A társulat hétfőn kezdte meg a vízszolgáltatást, várhatóan a hét végéig tart a locsolás. Nagyjából 30 milliméternyi csapadékot kell pótolni mesterségesen. Az öntözésre az őszi fokhagymának van szüksége – ennek híján nem tudna gyökeret ereszteni, elpusztulna.
Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

 

 
Nyomtatás E-mail
 
Nyomtatás E-mail
2011. október 20. csütörtök, 00:00
 
Nyomtatás E-mail

 

Sír a határ a vízért!

Promenád a vidék hírportálja

2011. október 27.

Nagy a szárazság, nagyon kellene az eső, a szélsőséges időjárás nem kedvez a mezőgazdaságnak. A Rádió 7 Napraforgó című magazinműsorában vendégünk volt Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója.

A belvíz összegyűjtése egy víztározóban nagyon hasznos lehet, hiszen megvédi földjeinket, lakóingatlanunkat. A belvíz, öntözésre viszont maximum egy alkalommal alkalmas – mondta Balla Iván, a TIMA igazgatója. Olyan hatása lehet ugyanis, amely a termőtalajt akár évekre is tönkreteheti.

Bővebben...
 
Hagymafesztivál Makón 2011. szeptember 10-11. PDF Nyomtatás
2011. szeptember 13. kedd, 12:49

Hagymafesztivál Makón 2011. szeptember 10-11.


Hétvégén rendezték meg a XXI. Makói Nemzetközi Hagymafesztivált, dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter fővédnökségével.
A rendezvény keretében Mezőgazdasági Szakmai Konferencián több értékes előadás hangzott el, a Miniszter Úr nyitó előadásában, „A kertészeti kultúra, mint kitörési pont, s egyben munkahelyteremtő lehetőség” címmel tartott ismertetőt.
Az előadást követőekben Balla Iván a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója „Termésbiztonság, versenyképesség, a vízgazdálkodás lehetősége és fontossága” című előadásában a közmunka program térségi eredményeiről, a több mint 400 fő közfoglalkoztatott munkája kapcsán jelentősen megnőtt belvízi biztonságról szólt, a klímaváltozás okozta szélsőségek kezelésének helyi, állami és szakmai lehetőségeiről tájékoztatott.
Az előadásokat követően a térség országgyűlési képviselője – Mágori Józsefné - kíséretében a Miniszter Úr meglátogatta a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat kiállítási helyszínét, ahol a Képviselő Asszony elismerésével méltatta a Társulat térségben kifejtett szakmai munkáját.
A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat mezőgazdaságot is segítő munkája elismeréseképpen, a zsűri ítélete alapján „Fesztivál vándordíj” elismerésben részesült.

      

 

   
 


 

 

 
Királyhegyes nem felejti a két csapást PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Webmester   
2011. szeptember 02. péntek, 10:42

Királyhegyes nem felejti a két csapást

Bakos András - Délvilág napilap - 2011.09.01. 07:03

 

Királyhegyes - Tavaly nyáron jég tarolta, aztán belvíz mosta el a termést Királyhegyes környékén, ahol a védekezés legtöbb nehézsége, akadálya megmutatkozott. Most viszonylag jó a termés. Szeptemberben jelenik meg olyan pályázat, amelyből csatornák, szivattyúk rendbetételére lehet állami pénzt nyerni.

1800 hektáron szinte mindent elpusztított tavaly júniusban a jégverés Királyhegyes mellett. A talaj később az egymást követő esőzések után annyira telítődött, hogy a települést kerítő vékony, természetes vízfolyás – amelyet békeidőben át lehet lépni – 60–80 méter szélesen állt, és áradt, mint egy folyó, s a víz ellepte a portákat. Úgy látszott, hogy a település igazi „állatorvosi ló", az összes nehézség előjött, ami csak akadályozhatja a védekezést. Miközben a házakba befolyó víz ellen küzdöttek, meg kellett volna nyitni egy zsilipet, de ez azért volt körülményes művelet, mert egy gazda földjén volt. Ez másutt is elő szokott fordulni. Jellemző volt, hogy olyan területek is be voltak művelve, amelyeket gyakran elvesz a víz. Az itteni elvezetőrendszer kapacitása sem volt elég nagy, mert az évek alatt a gazdák hiába fizették az érdekeltségi hozzájárulást, és a társulat is hiába pályázott, az állam nem tette oda a csatornák tisztításához szükséges, harmadik harmadnyi hozzájárulást. Mivel már a házakat fenyegette a nedvesség, hiába, hogy a gazdák fizettek: természetesen a földeken kellett tartani az árt, Balla Iván társulati igazgató szerint úgy, mint amikor valaki egy leterített nejlonszatyron próbál egyensúlyozni egy pohárnyi vizet.
Módosítás dátuma: 2011. szeptember 02. péntek, 10:56
Bővebben...
 
"Tájékoztató a belvízhelyzet alakulásáról, a belvíz elleni védekezésről és a megtett intézkedésről." PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. július 15. péntek, 06:47
 
 
"Tájékoztató a belvízhelyzet alakulásáról, a belvíz elleni védekezésről és a megtett intézkedésről."
 
 
Módosítás dátuma: 2011. július 15. péntek, 07:02
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 8 / 11