Belvízvédelem
Épülő víztározó munkálatai PDF Nyomtatás E-mail

A mai napon országgyűlési képviselő asszony, Dr. Kállai Mária meglátogatta a Life MICACC projekt keretében megvalósuló csapadékvíz tározó építési munkálatait.
A helyszíni bejárás során képviselő asszony örömmel látta, hogy mennyire tudatosan épül a településünk, lépésről lépésre, hiszen az önkormányzat minden lehetőséget megragad, ami a fejlődést szolgálja. A kivitelezési munkálatok ugyan idén nyáron befejeződnek, de a projekt maga 2022 őszén zárul és addig még rengeteg dolgunk lesz.

 
Április elején elkezdődtek a kivitelezési munkálatok Rákócziújfaluban - LIFE-MICCAC projekt - PDF Nyomtatás E-mail

Rákócziújfalu rendkívül kitett a belvízi elöntéseknek és a növekvő vízhiánynak, melyet a környéken folyó intenzív mezőgazdaság még jobban felgyorsít. A tervezett prototípus megoldás integrált földhasználati és vízgazdálkodási gyakorlatot fog biztosítani, válaszként a helyi vízzel kapcsolatos kockázatokra, legyen az árvíz, belvíz, aszály, hőhullámok vagy heves esőzés. Ezen prototípus megoldásként szolgálhat olyan régiók számára, ahol a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ellátási láncai nagy hatással vannak a terület vízkészleteire. A mezőgazdaság által dominált területen a legfőbb cél a belvíz és a heves esőzés okozta vízfelesleg megtartása egy víztározóban, így mérsékelve az aszályos időszak során kialakuló vízhiányt.
Rákócziújfalu esetében a település külterületén található csatornahálózat kerül átalakításra, a víz megtartására alkalmas műtárgyakkal. Ez eddig belvíz és esővíz megtartása céljából nem került használatra. A külső csatornahálózatba fog majd becsatlakozni a község belterületi csapadékvíz-elvezető hálózata is, illetve a közelben található halastó és a Nagykunsági Főcsatorna is alkalmas vízpótlásra. Ezt kapcsoljuk össze a már korábban említett mélyfekvésű, rossz minőségű mezőgazdasági talajon kialakított víztározó tóval. Így egyúttal létrejön egy 0,6 hektárnyi vizesélőhely is, melynek kialakításához a meglévő hordalék eltávolítására, illetve egy gát és egy vízmegtartó műtárgy megépítésére van szükség.
Jelenleg a víztározó tó kialakításán dolgoznak a településen. A humuszréteg letermelése megtörtént, illetve a tározótér is elnyerte a végleges formáját és kiterjedését, habár annak mélységén még dolgoznak. A kitermelés során medertöréseket és padkákat alakítanak ki, ami a vizesélőhely biodiverzitásának kialakulásához nagyban hozzájárul. Hamarosan befejezik a meder kialakítását a tározó térben, ezzel párhuzamosan zajlanak a kilátó domb kialakításának földmunkái.
A beruházás teret ad a zöldfelületek növelésére is, ami nem csak annak oxigéntermelő mivolta végett válik hasznossá, hanem azért is fontos, mert az egyes növényeknek vízmegkötő ereje van. A későbbiekben rekreációs célokra is alkalmas területen az Önkormányzat tervei szerint szalonnasütő, padok és asztalok kerülnek elhelyezésre, sőt még egy kilátót is terveznek építeni.

 
PDF Nyomtatás E-mail

Összefoglaló a 2011-2012 és 2013. évi közfoglalkoztatásról

A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat 2011. évtől csatlakozott az Országos közfoglalkoztatási programhoz.
A foglalkoztatásba bevont települések: 
Ambrózfalva
Algyő
Apátfalva
Csanádalberti
Csanádpalota
Földeák
Hódmezővásárhely
Királyhegyes
Kövegy
Makó
Magyarcsanád
Maroslele
Mártély
Nagyér
Óföldeák
Pitvaros
Székkutas
Tápé
Az elvégzendő feladatok meghatározása során figyelembe vesszük a területi Önkormányzatok érdekeit.A területi szórtság miatt két közfoglalkoztatási irodát tartottunk fent. A társulat makói telephelyén berendezett irodában, a régióhoz tartozó települések foglalkoztatottjainak csökkentett adminisztrációját végezték, míg a hódmezővásárhelyi irodában teljes körű ügyintézés folyt.
A 2013. évi kisebb létszám ügyintézése már a Társulat székhelyén történt.
Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail

A belvízhelyzet kialakulásának okai és jellemzése
2012. év októberétől kezdődően az átlagos, illetve azt meghaladó havi
csapadékösszegek hatására a talaj felső rétege telítődött. 2013.
márciusára a felső 50 cm-es talajréteg telítettsége elérte a 100 %-ot.
A márciusi 120 mm-t meghaladó csapadékmennyiség a rossz vízgazdálkodású
talajokon, nem megfelelő talajművelésben részesített talajokon, illetve
a mélyebb fekvésű területeken felszíni elöntéseket és ebből adódó
felszíni lefolyást idézett elő. A csatornákban üzemvízszintet meghaladó
vízállások alakultak ki, így a szivattyútelepek indítása és II. fokú
belvízvédelmi készültség elrendelése vált indokolttá, illetve folytatni
volt szükséges a márciusban elrendelt védekezést.

Bővebben...
 
Királyhegyes nem felejti a két csapást PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Webmester   
2011. szeptember 02. péntek, 10:42

Királyhegyes nem felejti a két csapást

Bakos András - Délvilág napilap - 2011.09.01. 07:03

 

Királyhegyes - Tavaly nyáron jég tarolta, aztán belvíz mosta el a termést Királyhegyes környékén, ahol a védekezés legtöbb nehézsége, akadálya megmutatkozott. Most viszonylag jó a termés. Szeptemberben jelenik meg olyan pályázat, amelyből csatornák, szivattyúk rendbetételére lehet állami pénzt nyerni.

1800 hektáron szinte mindent elpusztított tavaly júniusban a jégverés Királyhegyes mellett. A talaj később az egymást követő esőzések után annyira telítődött, hogy a települést kerítő vékony, természetes vízfolyás – amelyet békeidőben át lehet lépni – 60–80 méter szélesen állt, és áradt, mint egy folyó, s a víz ellepte a portákat. Úgy látszott, hogy a település igazi „állatorvosi ló", az összes nehézség előjött, ami csak akadályozhatja a védekezést. Miközben a házakba befolyó víz ellen küzdöttek, meg kellett volna nyitni egy zsilipet, de ez azért volt körülményes művelet, mert egy gazda földjén volt. Ez másutt is elő szokott fordulni. Jellemző volt, hogy olyan területek is be voltak művelve, amelyeket gyakran elvesz a víz. Az itteni elvezetőrendszer kapacitása sem volt elég nagy, mert az évek alatt a gazdák hiába fizették az érdekeltségi hozzájárulást, és a társulat is hiába pályázott, az állam nem tette oda a csatornák tisztításához szükséges, harmadik harmadnyi hozzájárulást. Mivel már a házakat fenyegette a nedvesség, hiába, hogy a gazdák fizettek: természetesen a földeken kellett tartani az árt, Balla Iván társulati igazgató szerint úgy, mint amikor valaki egy leterített nejlonszatyron próbál egyensúlyozni egy pohárnyi vizet.
Módosítás dátuma: 2011. szeptember 02. péntek, 10:56
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Oldal 3 / 8