Belvízvédelem

Dugig vannak a csatornák

Csongrád megye - Nem boldogultak a hatalmas vízzel a megyei csatornák. Rendkívüli mennyiségű csapadék hullott – de a védművek állapota sem kielégítő. Az önkormányzatoknak nincs pénzük a karbantartásra.

Júniusi európai monszun – így nevezik a szakemberek a nyár eleji csapadékos időjárást. Ha a csatornák tökéletes állapotban lennének, akkor sem bírnák a lehullott mennyiséget – de közel sem beszélhetünk tökéletes állapotról. Több kezelőhöz tartoznak: a főműveket az Atikövizig tartja karban, a külterületieket a vízgazdálkodási társulatok, a belterületieket az önkormányzatok.
Bővebben...
 
Több tízezer hektáron károsított a tél – állapítja meg a Magyar Agrárkamara Nyomtatás

Nem vonult el nyomtalanul a tél. A Magyar Agrárkamara szakértői hálózata felmérése szerint több ezer hektár repcét, almát, körtét, szőlőt, búzát károsított a fagy. Ezt a területet növeli a belvíz károsítása, mely összesen majd 50 ezer hektár búzát és repcét, valamint 80 ezer hektár egyéb mezőgazdasági terület növényzetét tizedelte meg. A belvíz elleni védekezés elviszi a víztársulások pénzét, melyből uniós fejlesztéseket kellett volna finanszírozni.

Bővebben...
 
Makón már felkészültek a belvízre is Nyomtatás
Makó - A tavalyelőtti árvíz és a tavalyi aszály után mindenre felkészültek a vízügyesek. Most csak az olvadás ütemétől függ, lesz-e munkájuk. Folyóink vízgyűjtőin az ilyenkor szokásos hómennyiség hullott le; csak hirtelen meleg ne jöjjön langyos esővel, mint 2006-ban.
 
Bár a hó olvadni kezdett, és ilyenkor mindenkinek a belvíz jut az eszébe, a hozzáértők szerint most még megjósolhatatlan, hogy lesz-e súlyos belvíz- vagy árvízhelyzet. Az egyelőre tartósnak ígérkező hótakaró olvadásának sebessége okozhat belvízhelyzetet például Makón és térségében, ám a társulat tavaly felkészült a földeken esetleg felhalmozódó víz elvezetésére.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Oldal 8 / 8