Öntözésről
PDF Nyomtatás E-mail

KÖZEL A VÍZ, MÉGIS NULLA SZÁZALÉKOS A KÁKÁSI ÖNTÖZŐRENDSZER KIHASZNÁLTSÁGA

Hiába az aszály: félnek a viszálytól


Makó - Csúcsra járatott, 100 százalékosan kihasznált öntözőrendszer is van most Makó határában – és olyan is, amelyet nem vesznek igénybe a gazdálkodók. A víz pedig annál olcsóbb, minél többen rendelik meg egy táblában. Az a kérdés, elég súlyos-e az idei aszály ahhoz, hogy összefogásra ösztönözzön.

Délvilág Napilap Bakos András - 2012.07.27. 06:25

Kisült kukoricatáblákról írt nemrég az újság, és már most látszik, ez különlegesen száraz esztendeje lett a magyar mezőgazdaságnak. A 600 kilométernyi öntöző-belvízelvezető csatornát kezelő Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulatnál nagyüzem van. A közösséghez tartozó 132 ezer hektárból 12 ezer hektár öntözhető, ennek felén szoktak vizet rendelni a gazdálkodók, ami országos viszonylatban jó, mert másutt csak egyharmadon élnek a lehetőséggel. Jellemző a hálózat kiépítettségére, hogy ha ott, ahol van öntözőcsatorna, a két oldalon lévő parti birtokosok mind berendezést vennének és a közeli 300–400 métert végig belocsolnák, még 10 ezer hektárral nőne az öntözött terület.

Bővebben...
 
PDF Nyomtatás E-mail
2012. március 28. szerda, 07:55

Idén alig hullott csapadék – Makó térségében máris öntöznek

Szabó Imre - DÉLVILÁG NAPILAP

Hódmezővásárhely, Makó, Szentes - Szárazak a földek, és az előrejelzések szerint továbbra is csapadékszegény idő várható – tavaly ilyenkor meg a belvízzel küzdött a megye. Aki megteheti, már most öntözteti a földjeit.

Bővebben
 
Nyomtatás E-mail
Novemberben is öntöznek

Munkatársunktól - Délvilág napilap
2011.11.17. 12:44

Maroslele - A Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, Balla Iván szerint az elmúlt 100 évben nem volt példa ilyesmire: novemberben is öntöznek a makói térség földjein.

Egészen pontosan Maroslele és Igás határában kért vizet 5 gazda közel 200 hektár földre. A társulat hétfőn kezdte meg a vízszolgáltatást, várhatóan a hét végéig tart a locsolás. Nagyjából 30 milliméternyi csapadékot kell pótolni mesterségesen. Az öntözésre az őszi fokhagymának van szüksége – ennek híján nem tudna gyökeret ereszteni, elpusztulna.
Bővebben...
 
Víztakarékos öntözést fejlesztenek Nyomtatás

Hódmezővásárhely - Víztakarékos, az eddiginél nagyobb területet elérő öntözőcsatorna-hálózatot kíván létrehozni a Makó és Vásárhely térségében működő Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat, amely több mint 300 millió forintot nyert erre a célra.

Több nyertes pályázatnak köszönhetően 326 millió forintos fejlesztést indított a 132 ezer hektár működési területtel rendelkező, vásárhelyi központú Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat, amely az Új Magyarország vidékfejlesztési tervben is pályázik öntözőcsatorna-hálózat fejlesztésére.

Bővebben...
 
Makó határában már öntöznek a földeken Nyomtatás
Május helyett már most megkezdték az öntözést...
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Oldal 8 / 8