Meghosszabbítják a Tiszát Mórahalomig

Legény Dániel 2022. február 23. 14:32

Kormányzati támogatással folytatódhat a Homokhátság vízpótlását lehetővé tévő beruházás, amely elengedhetetlen a térség elsivatagosodásának megakadályozásához – jelentette ki Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje szerdán Mórahalmon, mely eseményről az MTI tudósított.

A beszámoló alapján a politikus sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a térség jövőjének záloga a Homokhátság elsivatagosodásának megakadályozása. A Mórahalmon és a környéken gazdálkodók naponta szembesülnek azzal, hogy ha nem esik eső, tönkremegy a termés. Az ország zöldségtermésének jelentős részét itt állítják elő, elsősorban sárgarépát, káposztaféléket, burgonyát, paradicsomot és paprikát termesztenek a gazdálkodók – mondta Mihálffy.

A közelmúltban kormányhatározat született arról, a költségvetésből 1,826 milliárd forintot biztosítanak arra, hogy a Zákányszékig kiépített csatornából eljuthasson a Tiszából származó víz Mórahalomig – közölte a dorozsmai képviselő. A fejlesztésnek köszönhetően az elkészülő rendszer a vízpótlás mellett alkalmas lesz a víz megtartására és az esetlegesen jelentkező belvíz elvezetésére is. A képviselőjelölt hangsúlyozta, azért dolgozna, hogy a beruházás minél előbb megvalósulhasson és folytatódhasson, elérve a térség más településeit is.Forrás: Ativizig

Nógrádi Zoltán, a település fideszes polgármestere felidézte, hogy a Homokhátság vízpótlásának tervei 2009-ben készültek el. Ezután több lépésben, uniós és a Norvég Alap pályázatainak támogatásával létesülhettek a csatornák és átemelők Algyőtől egészen Zákányszékig.

A Tiszából kiemelt vizet 22 méterrel magasabbra kell emelni ahhoz, hogy eljuthasson a Homokhátságra.

A másodpercenként átemelt két köbméter víz több ezer hektár öntözését teszi lehetővé – ismertette a politikus. A fejlesztések következő lépése, hogy a gazdák öntözési közösségeket hoznak létre, és így saját földjeiken az üzemi öntözési infrastruktúra elkészülhessen, részben vidékfejlesztési források felhasználásával – zárta Nógrádi.