200 milliárd forint érkezik a Homokhátság megmentésére

A Homokhátság vízügyi rehabilitációja volt a téma Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjének legutóbbi adásában. Kiderült, 8 év alatt 200 milliárd forintot fordít az állam a probléma kezelésére. A beruházások által még élhetőbbek és vonzóbbak lesznek a települések.

Zákányszék mellett épült meg az a vízátemelő rendszer, ami a Tisza vizét szállítja el a Homokhátságra. Archiv Fotó: Kuklis István

Számos társadalmi, gazdasági és környezeti haszonnal jár majd a Homokhátság 2030-ig történő vízügyi rehabilitációja – erről Áder János köztársasági elnök beszélt a Kék Bolygó című podcastjének legutóbbi adásában, amelyben Láng Istvánnal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) igazgatójával egyeztettek a Homokhátságról. 

A beszélgetés során kiderült, a következő 8 évben mintegy 200 milliárd forint érkezik a Homokhátság vízügyi rendszerének helyreállítására. Az államfő kiemelte, ebből a jelentős összegből megvalósuló beruházások által növekedhet a terület népességmegtartó ké­­pessége, élhetőbbé válik több település a különböző ta­­vak létrejöttével, valamint a természet újra birtokba veheti az újonnan kialakuló lápokat, szikes tavakat. Emellett a terület vízminősége is javul majd, továbbá emelkedik a mezőgazdaság jövedelemtermelő képessége – tette hozzá. 

Láng István elmondta, a Ho­­mokhátság vízgazdálkodását a Dunából és a Tiszából, valamint a szennyvizek tisztításából és a belvizes területekről kinyert vizekből kívánják meg­­oldani, ügyelve a terület vízmegtartó képességének javítására és a takarékosság elő­­térbe helyezésére. Az igazgató beszélt arról is, hogy a Homokhátság talajvízszintjének süllyedése az 1960-as évek óta tart, tudósok szerint ennek 60-80 százaléka a klímaváltozás hatásaira vezethető vissza, míg 15-20 százalék a homok megkötésére ültetett erdőknek, további 20 százalék pedig az emberi vízkivételnek tudható be. 

Áder János emlékeztetett arra, hogy az ENSZ félsivatagos területté nyilvánította a Homokhátságot, ami egyértelműen a klímaváltozásra vezethető vissza. Az államfő bízik abban, hogy a kormány vízügyi beavatkozásának köszönhetően már 4-5 év alatt látványos eredményekkel szembesülhetnek a térségben élők.