Jelentősen javult a belvízi biztonság a vásárhelyi térségben

Lezárult a belvízcsatornák fejlesztése Hódmezővásárhely térségben egy 6 milliárd forintos összértékű projekt részeként. Jelentősen javult a belvízi biztonság, záportározó is létrejött 10 hektáron.

Az IH Rendezvényközpontban zárták le a projektet, melynek során záportározó is létrejött 10 hektáron. Fotó: Karnok Csaba

Befejeződött a hódmezővásárhelyi térségben a belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója, amelyet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által vezetett konzorcium valósított meg az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) részvételével. Az uniós és hazai forrásból elvégzett fejlesztés hosszútávú célja a vízkészlet-gazdálkodás racionalizálása, a vízvisszatartás megvalósítása és a lefolyásszabályozás.

Kozák Péter, az Ativizig igazgatója pénteken a projekt záróeseményén elmondta, régóta szükség volt már arra, hogy fejlesztéseket valósítsanak meg a belvizekkel súlyosan érintett vásárhelyi térségben, hiszen a belvíz sokszor okozott már problémát a település belterületén. A csatornák, az elvezetőrendszer és a szivattyútelep sem tudott kellő ütemben megbirkózni a nyári nagy csapadékok miatti terheléssel. Hozzátette, elsősorban belterületen fejlesztettek a mentesítés érdekében, így jelentősen javult a térségben a belvízi biztonság.

Jelentősen javult a belvízi biztonság a vásárhelyi térségben – Fotó: Karnok Csaba

Pénteken az IH Rendezvényközpontban megtartott programon Megyery Tamás, az Ativizig osztályvezetője és Kiss Csongor, az Ativizig projekt referense számolt be a fejlesztésekről. Így derült ki az, hogy 2019 óta zajlottak a munkálatok, melyeknek része volt a mederkotrás, a gyökérzónás tisztítás, a túlburjánzott vízinövények eltávolítása és az átereszek kapacitásbővítése is. Elhangzott, a beruházásnak része volt egy új szivattyútelep építése és a meglévő rekonstrukciója, a Kis-Tiszai csatornaőrház felújítása, vízszintszabályzó és vízkormányzó műtárgyak építése, valamint 10 hektáron egy hódtói záportározó létrehozása, ami 150 ezer köbméter víz visszatartását biztosítja.

A vásárhelyi térségben elvégzett munka egy 6,021 milliárd forint összértékű projekt részeként valósult meg, a program során országszerte 6 különböző beruházást valósítottak meg 5 vízügyi igazgatóság terültén.