Főmenü

Társulatunkról

Társulatunkról

Vízgazdálkodási létesítmények üzemeltetése, fenntartása, építése

A Dél-Alföld Tisza és Maros folyók által ölelt területét egyszerre jellemzi a vízhiány, az aszály és a túl sok víz okozta belvízkár.

Elődeink e területek akkori gazdálkodói 150 évvel ezelőtt felismerték, hogy egymással összefogva kell e kettős veszély ellen tenni.

Napjainkban a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat tagjai, munkaszervezete 132.000 ha-on működtetik, fejlesztik azokat a csatornarendszereket, szivattyútelepeket, amelyek nemcsak a mezőgazdaság termelésbiztonságát szolgálják, de védik a városokat, falvakat, tanyákat, utakat, vasutat, ipari létesítményeket. A belvízelvezető rendszerek szükségességét bizonyították az 1999-2000 évi és a 2005-2006 évi belvizek. A létező és működő csatornák több milliárdos kártól mentették meg e területen élőket, gazdálkodókat.

A globális klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási helyzetek fokozottan sújtják a Tisza-Marosszögben élőket, mind a víztől való veszélyeztetettségük, mind a vízhiány okozta terméskiesés jelentősen korlátozhatja a terület eltartó, megtartó képességét. Társulatunk valódi gazdája akar lenni az itt lévő vizeknek oly módon, hogy azok ne kárt okozzanak, hanem inkább hasznosuljanak a vízhiányos időszakokban.

Ezirányú tudatos fejlesztéseinkhez tagjaink, érdekeltjeink hozzájárulása biztosít részben fedezetet, melyet pályázati forrásokkal megtöbbszörözve gyarapítjuk közérdeket szolgáló létesítményeinket.

Elért eredményeinket jól mutatja, hogy közcélú vagyonunk meghaladja az 1 milliárd Ft-ot, öntöző létesítményeink pedig az országosan öntözött terület 12%-át szolgálja ki. Fontosnak tartjuk, hogy a belvízelvezető rendszerek jól szolgálják a differenciált terület használatot, és hogy az öntözés mintegy 30.000 ha-on elérhető legyen.

Tagjaink közakarata és érdeke megkívánja, hogy a fejlesztésekhez rendelkezésre álló Európai Uniós forrásokat 2013-ig maradéktalanul használjuk ki.