Főmenü

Társulatunkról

Vízgazdálkodás

A víz hazánkban a környezeti állapot meghatározó súlyú eleme, alapjaiban hat az emberi környezet minősége. Az Alföldön, a Tisza-Marosszögében a vizekkel való gazdálkodást megköveteli az “élettér” biztosításának biztonságának igénye.

A gazdaság és a társadalom vízzel kapcsolatos igényeit úgy kell kielégíteni, hogy az ökológiai egyensúly fennmaradjon. Cél a fenntartható fejlődés. Működési területünket két jelentős vízfolyás határolja, a Tisza és a Maros. Ezek mennyiségi és minőségi viszonyai jelentősen meghatározzák a Társulat vízgazdálkodási tevékenységét. Területünkön – mely az Alföld legmélyebb és egyik legaszályosabb része – egyaránt veszélyes a “sok víz ” mint az árvíz vagy belvíz, és a “kevés víz” mint az aszály.

A növekvő időjárási szélsőségek nemcsak a gazdaságot de az ökológiai egyensúlyt is veszélyeztetik. A múlt században megkezdett árvízmentesít? munkálatokat a belvízmentesít? fejlesztések követték, napjaink feladata pedig a “kevés víz” okozta problémák megszüntetése, a vízpótlás – gazdasági és ökológiai céllal – a víztakarékos integrált víz “gazdálkodás” környezetharmonikus módon történő megvalósítása.